Domů » Články » Recenze » Asus ZenFone Max - uživatelská recenze

Asus ZenFone Max - uživatelská recenze

Nemůžu si pomoct, ale poslední dobou mám pocit, že se skoro všichni výrobci telefonů předhání v těch nejméně podstatných parametrech a ten nejdůležitější, nechávají tak nějak stranou. K čemu je mi dobrý telefon s větší RAM-kou a vícejádrovým procesorem, než má můj stolní počítač, případně s vyšším rozlišením displeje, než má můj stolní 24“ monitor, když vydrží na jedno nabití tak den, maximálně den a půl? Odpověď je jasná – k ničemu, takový telefon je totiž dobrý tak akorát pro ty (jeho návrháře), kteří se nikdy nevzdalují od nejbližší zásuvky a své domácí Wi-Fi sítě. Podobné je to s předháněním se v tom, kdo vyrobí tenčí telefon, což je ale v praxi opět spíše nepodstatné a nejeden uživatel by raději telefon dvakrát, ale někdy klidně i třikrát tlustší, jen kdyby vydržel nabitý aspoň pár dnů. Ukázkou, že se to celé dá dělat i úplně jinak je právě telefon Asus ZenFone Max ZC550KL, který jsem si vybral pro tuto svoji obvyklou uživatelskou recenzi.

Mobilní telefon Asus ZenFone Max ZC550KL ve dvou barevných provedeních:

Asus ZenFone Max ZC550KLAsus ZenFone Max ZC550KL - telefon lze použít i jako powerbanku a nabíjet jím libovolné jiné zařízení.

Mechanické provedení, odolnost a ovládání

Nový mobilní telefon Asus Zenfone Max je na první a vlastně i na druhý pohled velmi podobný, skoro by se řeklo stejný, jako naprostá většina současných mobilních telefonů. Tedy placka s velkým displejem a nepříliš mnoha čudlíky. Přeci jen tedy ale aspoň pár základních parametrů – v prvé řadě je telefon celoplastový, i když u rámečku mezi přední a zadní částí si tím nejsem úplně jistě. Ono je to ale stejně jedno, protože současné plasty (tedy samozřejmě pokud jsou použity ty opravdu kvalitní) už dnes disponují mnohem lepšími vlastnostmi, než kdyby byl telefon kovový. Samotný displej s úhlopříčkou 5,5“ pak kryje špičkové sklo Corning Gorilla Glass již čtvrté generace - což je super, tohle jen tak nepoškrábete. :-)

Pod samotným displejem se pak nachází hardwarová ovládací tlačítka, což oceňuji, protože nezabírají cenné místo na displeji. Jinak je vše obvyklá klasika, na pravé straně vypínač + kolébka ovládání hlasitosti, nahoře 3,5mm konektor pro sluchátka a dole microUSB konektor pro nabíjení a případné připojení k počítači. Telefon má na zadním krytu (který lze sundat) zajímavý povrch, imitující kůži, díky čemuž nejen docela dobře vypadá, ale hlavně neklouže v ruce - ale v České republice pouze u černého provedení, bílá verze má zadní stranu hladkou, ale matovanou, takže také neklouže. Tento zadní díl je navíc příjemně vypouklý, takže se telefon jako celek vůbec velmi dobře a bezpečně drží. Zarazí snad jen jeho (ale opravdu jen mírně) vyšší hmotnost, která je ale zcela pochopitelnou daní za vysokokapacitní baterii.

Asus ZenFone Max ZC550KL Asus ZenFone Max ZC550KL - zadní strana Asus ZenFone Max ZC550KL - detail povrchu zadní strany černé verze Asus ZenFone Max ZC550KL - zadní strana bílé varianty

Po stránce mechanického provedení a ovládání tedy snad nelze mít žádných námitek, design je hezký, rozměry přiměřené velikosti displeje, jednotlivé díly jsou dobře sestavené a telefon celkově působí v rámci možností docela dost robustním dojmem. Dobře se drží, neklouže v ruce a pohodlně se ovládá. Jedinou drobnou pihou na kráse je snad jen notifikační dioda, která by přeci jen mohla svítit trošku víc – ve dne na slunci ji asi celkem snadno přehlédnete.

Vybavení - hardware, systém a konektivita

Hardwarové vybavení telefonu …. no, fakt vás to zajímá? ;-) No dobrá, když to teda musí být, podívejme se tedy i na hardware, i když já osobně tedy začínám mít pocit, že skoro všechny současné telefony jsou už natolik hardwarově předimenzované, že už na tom běžnému uživateli fakt skoro ani nezáleží. Nicméně hned úvodem se podívejme na dva body, které jsou na tomto telefonu asi úplně nejpodstatnější – tedy na celkovou konektivitu a hlavně na baterii.

Pokud jde o konektivitu, tak poslední dobou mě velmi štve, že doposud není zavedeným standardem plná podpora sítí LTE. Pěkně mě tím štvou jak výrobci, tak i prodejci, protože běžný občan se v tom prostě nemá šanci vyznat. Často se totiž díky nesolidnosti obou stane, že si člověk koupí telefon, u kterého se píše, že sítě LTE podporuje, ale nakonec se až po koupi dozví, že LTE sice opravdu podporuje, ale jen na některých frekvencích a samozřejmě ne na těch, kde by to člověk potřeboval. To je pak opravdu k vzteku. Takže podstatná informace v tomto případě je, že mobilní telefon Asus ZenFone Max ZC550KL skutečně podporuje všechny u nás používané frekvence sítí LTE, za mě osobně opravdu velké plus.

Druhým, zcela zásadním bodem je pak baterie – a zde se konečně dostáváme asi k tomu vůbec nejpodstatnějšímu. Přestože telefon Asus ZenFone Max ZC550KL není o moc větší, ani těžší, než běžné konkurenční telefony, disponuje baterií s kapacitou 5.000 mAh, což je zhruba dvojnásobek. Výdrž je však podle mě ještě o něco lepší, protože i zbytek hardwaru je optimalizován pro nižší spotřebu. Telefon tak opravdu vydrží hodně dlouho na jedno nabití a navíc to bude časem ještě lepší, protože výrobce již přislíbil, že k tomuto modelu brzy dodá aktualizaci na Android 6.0 Marshmallow, což díky lepší optimalizaci spotřeby výdrž jistě ještě o fous prodlouží. A jak dlouho tedy telefon vydrží? No, na to je těžká odpověď, protože samozřejmě hodně záleží na způsobu použití, ale velmi hrubě se dá říct, že asi tak dvojnásobek, oproti běžným telefonům s kapacitou baterie do 3.000 mAh.

Asus ZenFone Max ZC550KL - detail fotoaparátu Asus ZenFone Max ZC550KL - laserový AF Asus ZenFone Max ZC550KL - průhledný obal Asus ZenFone Max ZC550KL - outdoorový obal Armor

Optimalizaci pro větší výdrž odpovídá i relativně nižší rozlišení displeje, které je 1280x720 pixelů, o čemž by někdo říct, že je to málo, ale já tomu naopak tleskám, protože vyšší rozlišení byste okem stejně nepoznali, nižší spotřebu takového displeje ale poznáte. Telefon je dále vybaven čtyřjádrovým, 64-bitovým procesorem Qualcomm Snapdragon 410, operační pamětí RAM 2GB a interní pamětí 16GB, kterou lze samozřejmě rozšířit pomocí SD karty. No a když jsme u těch karet, tak nesmím zapomenou zdůraznit, že telefon je dual SIM, tedy ideální pro soukromý a pracovní telefon v jednom. Nejen geocachery pak jistě potěší hned trojice podporovaných navigačních systémů – GPS, GLONASS a AGPS & BDS, díky tomu je systém velmi přesný a hlavně s velmi rychlým náběhem, takže s tímto telefonem už žádné čekání "až se to načte". :-)

Nakonec nesmím zapomenout ani na fotoaparát. Nejsem sice fandou fotografování mobilem, ale nějaký ten příruční záznamník se přeci jen občas hodí. Hlavní fotoaparát má čip s rozlišením 13Mpix a objektiv se světelností f/2. Úhel záběru objektivu jsem se nikde nedozvěděl, ale je docela příjemně širokoúhlý. Samotný fotoaparát pak na mobil fotí docela slušně a znát je i kvalitní ostřící systém s pomocí laseru. Video je pak možné natáčet ve Full-HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Fakt se mi líbila i firemní aplikace pro fotografování a natáčení videa, se kterou se dá opravdu hodně vyblbnout a nabízí neuvěřitelné množství možností nastavení. Pokud tedy patříte k fandům mobilního fotografování, tak i v tomto ohledu budete jistě spokojeni.

Asus ZenFone Max ZC550KL - ukázka možností fotoaplikace Asus ZenFone Max ZC550KL - ukázka možností fotoaplikace Asus ZenFone Max ZC550KL - ukázka možností fotoaplikace Asus ZenFone Max ZC550KL - ukázka možností fotoaplikace

Celkově tedy pokud jde o hardware a vybavení telefonu jako takové, tak by se jistě na trhu našly i mnohem lépe vybavené telefony, ovšem ale také za dvoj, možná i trojnásobek ceny. Nemluvě pak o tom, že nadupaný hardware je také velkým žroutem energie z baterií a právě dlouhá výdrž je jedna z věcí, u kterých u tohoto telefonu jde především. Podle mě je vybavení telefonu skvěle vyvážené tak akorát – není to žádný krám, který by morálně zastaral po pár měsících, ale není to ani zbytečně nadupaný model, kde platíte za to, co stejně nevyužijete. Ale abych nepřechválil, tak dvě drobnosti bych přeci jen vytknul, i když jsou to opravdu spíš jen drobnosti – za prvé je to řešení baterie, kdy zadní kryt telefonu je sice odnímatelný, ale baterii přesto nejde vyndat. Druhou věcí pak je absence čtečky otisků prstů, za kterou by si nejeden uživatel jistě i rád připlatil.

Aplikace, funkčnost a poznatky z praktického použití

Ale abych pořád jen nechválil, tak musím rovnou říct, že mě docela dost fest naštvalo, že telefon je docela dost nacpaný takzvanými "předinstalovanými aplikacemi", z nichž je samozřejmě nemalá část v podstatě k ničemu. Naštěstí však jdou tyto aplikace deaktivovat a dále se nezobrazují a ani se nedožadují aktualizací. Nicméně je s tím docela dost práce, než si to člověk odladí a nemluvě o tom, že méně zdatným uživatelům či začátečníkům to může slušně zamotat hlavu a zkomplikovat život (zase tak snadné to není). Opravdu nechápu, proč nám výrobci neustále cpou aplikace, které (skoro) nikdo nechce. Kdyby aspoň byla možnost si při prvním spuštění zvolit, zda chci firemní verzi výrobce včetně těchto aplikací, nebo čistou verzi Androidu bez jakéhokoli přídavného smetí – to by bylo asi úplně nejlepší řešení, bohužel se k tomu výrobci příliš nemají. Snad ještě víc mě ale naštvalo, že v systému dokonce vyskakují i reklamy, sice jen málo, ale přesto musím říct, že mi to fakt vadí a hlavně netuším, že to tak významný výrobce má vůbec zapotřebí.

Na druhou stranu je zase velkou výhodou, že výrobce už nyní přislíbil, že Asus ZenFone Max ZC550KL v nejbližší době obdrží aktualizaci na nejnovější operační systém Android 6 Marshmallow, což je opravdu velmi výhodné. Za prvé je samozřejmě obecně nejlepší mít nejnovější verzi operačního systému, už třeba jen pro nové funkce a možnosti, to je jasné. Za druhé se ale už nyní ukázalo, že Android 6 Marshmallow je oproti předchozím verzím mnohem lépe optimalizován s ohledem na spotřebu energie, takže se dá očekávat, že již tak dobrá výdrž tohoto telefonu se po upgradu ještě dále zlepší.

Asus ZenFone MaxAsus ZenFone Max - namátková ukázková fotografie, pořízená za denního světla (pouze zmenšeno a doostřeno).

Operační systém telefonu (aktuálně ve verzi Android 5.0.2) je ale i přes výše zmíněné výhrady velmi plynulý a svižný. Po celou dobu testování jsem na telefonu vyzkoušel celou řadu běžných aplikací a ani jednou jsem se nesetkal s nějakým zásekem, či jiným podobným problémem. Telefon pracoval naprosto bez problémů a opravdu nevím, co bych mu v tomto ohledu vytknul. Zkoušel jsem různé SIM karty, mobilní připojení i Wi-Fi sítě, stejně jako aplikace využívající GPS jednotku a vše šlapalo na jedničku. Na druhou stranu je pravda, že jsem nezkoušel žádné náročnější hry, ale k tomu zase tento telefon ani není určen.

V praktickém nasazení jsem samozřejmě zkoušel i zvukový výstup. Tady mohu říct snad jen to, že je dostatečně hlasitý a v přiměřené kvalitě. Se systémem, jako je například HTC BoomSound, se Asus ZenFone Max samozřejmě měřit nemůže, ale to neznamená, že by byl zvuk špatný, prostě bych řekl tak nějak normální a přiměřený dané třídě telefonů.

No a v neposlední řadě jsem samozřejmě zkoušel také samotnou výdrž telefonu a to způsobem, který asi bude zajímat nejvíce uživatelů – a to při celovíkendovém použití, při pobytu v přírodě. Telefon jsem z nabíječky vytáhnul v pátek ráno a odjel na vandr. Cestou jsem jej párkrát použil na volání i na data, kvůli zjištění spojů a krátce také na sociální sítě. Odpoledne jsem pak spustil aplikaci Runtastic, kterou používám na záznam trasy. Tuto aplikaci jsem měl zapnutou celý víkend (šli jsme delší túru), takže od pátku odpoledne do nedělního zhruba poledne byla puštěná jak data, tak i GPS jednotka. Průběžně jsem pak telefon několikrát použil i na volání, mapy, geocaching a podobně, na noc jsem jej ale vypínal. V neděli po poledni mi pak ještě pořád zbývalo skoro 40% kapacity baterie. Tak o tom si téměř všechny ostatní telefony mohou nechat jen zdát ….

Asus ZenFone MaxAsus ZenFone Max - namátková ukázková fotografie, pořízená za denního světla (pouze zmenšeno a doostřeno).

Příslušenství, cena a závěr

Oficiálního značkového příslušenství k telefonu Asus ZenFone Max zatím mnoho není a tak bych jmenoval snad jen zajímavé originální zaklapávací pouzdro Asus ZenFone Max View Flip Cover, s průhledem v přední části, kde se zobrazují nejdůležitější informace. Mnohem víc mě však zaujalo neoriginální příslušenství, zejména pak outdoorový obal Armor – viz produktové fotografie v textu. Celkově je pak jasné, že telefon bude na trhu poměrně oblíbený, takže další příslušenství jistě bude časem přibývat a nebude problém si najít ve vyhledávači, nebo v oblíbených obchodech.

Podstatným kritériem je samozřejmě také cena – a také v tomto případě mohu jen chválit. Telefon se totiž aktuálně (07/2016) v solidních obchodech a z oficiálního dovozu prodává za cenu někde kolem 5.500,- Kč včetně DPH (například u osvědčeného autorizovaného prodejce Alza.cz), což je podle mě vyslovená paráda. Zejména pak, když vezmeme v úvahu velmi dobré užitné vlastnosti telefonu – na krátký heslovitý soupis hlavních výhod i nedostatků se můžete podívat sami ještě jednou zde:

Hlavní výhody mobilního telefonu Asus ZenFone Max ZC550KL:

- naprosto skvělá výdrž na jedno nabití baterie
- velmi příjemná cena
- všechny české LTE sítě
- dual SIM
- příslib aktualizace Android 6 Marshmallow
- tři satelitní systémy (skvělý na geocaching a jiné venkovní aktivity)
- velmi slušný fotoaparát s laserovým zaostřováním
- telefon lze použít jako power banku pro jiná zařízení
- magnetický kompas (důležitý nejen pro geocaching)

Hlavní nevýhody mobilního telefonu Asus ZenFone Max ZC550KL:

- příliš mnoho předinstalovaných aplikací (jdou odstranit)
- občasné reklamy přímo v systému (nejdou odstranit)
- pomalejší nabíjení
- slabší notifikační LED dioda

Celkový závěr je tedy dle mého soudu jasný – pokud hledáte exkluzivní módní doplněk, nadupaný více jak váš stolní počítač či notebook tím absolutně nejlepším hardwarem, pak telefon Asus ZenFone Max ZC550KL nebude pro vás tím pravým ořechovým. Pokud ale hledáte doslova dříče, který má naprosto všechno, co má mít, ale zase bez předražených nesmyslů a který vás navíc nenechá nedostatkem energie ve štychu i při delším nepřetržitém zápřahu, nebo při delších aktivitách v přírodě či při geocachingu, tak přesně pro vás je tento telefon v podstatě ideální volbou a to ještě navíc za velmi příjemnou cenu.

Tak toliko o telefonech a příště třeba zase něco o zrcadlovkách. :-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový mobilní telefon Asus ZenFone Max ZC550KL ?

Celkem hlasovalo 284 lidí

Aktuální cena například u ověřeného prodejce Alza.cz za 5.490,- Kč včetně DPH.

P.S. – Na závěr si ještě můžete stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení zcela bez úprav. Snímky byly pořízeny předinstalovanou mobilního telefonu Asus ZenFone Max ZC550KL ve výchozím nastavení. Vhodným nastavením fotoaparátu či aplikace, nebo použitím jiné aplikace by bylo možné dosáhnout lepších, ale někdy i horších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
91317119
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
D@li
Zdravim Michal.
Prave vysla nova verzia Asus Zenfone 4 Max a vylepseny sa zda hlavne fotoaparat - bude dualny.
Budes testovat?
Michal Kupsa
Obávám se, že asi ne - nějak to teď trochu dost nestíhám. :-(
Kejml
Mně GPS blbne tak, že pokud už chytí Fix, tak ho pak ztratí, a furt dokola. Možná vina HW, možná SW aktualizace (6.0.1?). Dokoupil jsem externí GPS Garmin GLO. I přes tuto negativní zkušenost s GPS vřele doporučuji všem, kdo chtějí nabíjet ne denně, ale jednou za 2-4 dny.
Michal Kupsa
To vypadá spíš na závadu HW, nebo bych případně zkusil nechat GPS pořádně načíst v nějakém otevřeném terénu (a samozřejmě s puštěnými daty).
Lukáš Michalík
Dobrý den , pár dní již tento model vlastním a mám velký problém s připojením k počítači. Nesetkal se s tím někdo. Problém je v tom že se nenainstalujou na windows 10 ovladače. :-(
Michal Kupsa
Tam by ale neměl být ovladač, mělo by to fungovat jako Plug-and-play.
Josef
Bude pro zenfone max dostupný android nougat?
Michal Kupsa
Tak to bohužel opravdu netusím, Asus je v tomto ohledu trochu nevyzpytatelný.
Marti Vrablic
Dobry den.
Jak nastavit na ASUS ZENfoneMax atomaticke vyfoceni vetřelce při neopravnenem vstupu do uzamčené aplikace?
Diky za odpoved
Michal Kupsa
Dobrý den, to není o telefonu, jako o potřebné aplikaci, která tohle umí. Pokud vím, něco podobného umí třeba aplikace AVG.
Děda Karel
Moc prosím o informaci, zda má tento tlf hlasitý poslech. Vzhledem k ke stavu svého sluchu jej potřebuji. Děkuji.
Michal Kupsa
Hlasitý poslech dnes umožňují v podstatě všechny telefony, i tento.
Vera
Dobrý den, už delší dobu si vybírám telefon a jelikož nejsem žádný odborník, tak občas v těch všech nabídkách trochu plavu... :-D Chtěla bych se zeptat hlavně na dvě věci – mám poměrně dost kontaktů, takže využívám skupiny pro přehlednější řazení a u jednoho telefonu se mi stalo, že počet lidí ve skupině byl omezený asi jen na 20, což mě teda dost naštvalo. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli to u tohoto telefonu jde nebo jestli jste u toho našel nějaké nedostatky. A druhou věcí je kalendář, taky ho hodně používám, tak by mě zajímalo, jestli je přehledný a jestli když si uložím nějakou událost třeba na pozítří, tak jestli to je někde vidět, nebo jestli musím tu aplikaci každý den otevřít a kouknout se. Předem díky. :-)
Michal Kupsa
Přiznám se, skupiny kontaktů jsem nezkoumal, ale neměl by to být problém. Stejně tak s kalendářem, tam se to navíc dá řešit stažením jiného kalendáře - aplikací ovládající kalendář existují přinejmenším desítky.
Miroslav
Tak telefon pomaže asi na reklamaci...Dost výrazně se snížila doba použití displeje(SOT)...Běžně jsem se dostával na 11-12 hodin a teď jsem rád za 7 max 8 hodin a to jsem zvyklý vše co nepoužívám vypínat(Wi-Fi,Data,GPS,Bluetooth...).Nevím jestli to bylo poslední aktualizací,samozřejmě jsem zkoušel i tovární nastavení,ale nic nepomohlo...Na 7 hodin výdrže displeje jsem se dostával i na Meizu M2 Note,který byl podstatně elegantnější,lehčí,FHD display,atd...Může někdo prosím taky napsat \\\\\\"Screen on display\\\\\\"...díky i za případné rady.Miroslav
Michal Kupsa
Tak to je fakt podezřelé, o podobné zkušenosti jsem zatím neslyšel, asi bych fakt doporučil reklamaci.
Michal J.
Zkoušel jste prosím nahrát trasu třeba pomocí Sport Trackers? Po x testování různého nastavení mi mobil kazí nahrávání dělá mi letecké čáry či ukazuje na kole rychlost 230km/h či -60 km/h
Michal Kupsa
Tak to jsem opravdu nezkoušel a telefon už nemám k dispozici. :-(
Miroslav
Ty procenta mně štvou spíš z důvodu,že jsem kupoval telefon z důvodu velké výdrže baterie a když vlastně baterka ukazuje "blbosti",tak nemohu reálnou výdrž vyzkoušet a ani se na ni spolehnout...Foťák respektive fotky už jsou v pořádku,stačilo jen odinstalovat aktualizaci a zatím žádné poškozené neukazuje...(jinak v recenzích v Obchodě play,píšou skoro všichni,že s foťákem mají problémy...).S GPS problémy nemám,ba naopak šlape jak hodinky.Nedávno jsem testoval "úsporné režimy" a nenašel jsem v nich žádný rozdíl...Hodinu puštěné stopky-na třech režimech ubylo 5% pak video na Youtube,za hodinu na všech třech režimech 8-9%...Možná vypadám jak šťoura,ale z telefonu chci dostat vždy maximum a Max se zatím docela snaží :-)
Michal Kupsa
No, ono to neukazuje blbosti, spíš to chvilku trvá, než si to sedne. Úplně přesně to neukazuje snad žádný telefon. Jinak pokud jde o ten foťák, tak bych zkusil aktualizaci znovu nainstalovat, nebo vyzkoušet úplně jinou aplikaci - třeba fotoaparát od Google.
Jaroslav Krucký
Zdravím. I díky Vaší recenzi jsem si minulý týden koupil telefon Asus ZenFone Max. Zaujala mě tam ta výdrž baterie a údajná přesnost GPS. Bohužel, dost mě zklamala ta GPS.
Přesnost je tak do 10m, Pokud mám zapnutou polohu a někam přijedu, tak se asi minutu ten bod ještě pohybuje a hledá přesné místo. A stejně to najde místo asi o 5 - 10m jinde.
A pokud jde o navigaci, tak například při výjezdu z kruhového výjezdu mi to zahlásí výjezd až když jsem tak
30 - 50m za kruhovým výjezdem. To i můj 4 roky starý tablet funsguje na navigaci lépe. A pokud dám sledování polohy při jízdě, tak když odbočím, tak ikona polohy sleduje směr stále rovně, tak to podle mě ta GPS funguje se zpožděním. Díky za odpoveď.
Michal Kupsa
Příčin může být hned několik, od závady na GPS po pravděpodobnější ne zcela vhodné nastavení, či použitou aplikaci.
Miroslav
Zdravím,mám dotaz:všimnul si někdo,že na Maxovi ubývají procenta baterie po dvou...?Dělá to i známé.Nedělá to pokaždé,ale je to zarážející..52% najednou 50% pak chvilku dobrý a 41% a 39%,prostě divný...Další věc je foťák,dělá docela slušný fotky,ale ukládá poškozené soubory,ne pokaždé ale je jich dost,je to taková jako obálka a přeškrtlá.Samozřejmě jsem zkoušel i tovární nastavení,ale v obou případech nepomohlo...Jaký máte čas zapnutého displeje,dostávám se na 10 až 12 hodin,to je docela slušný,ale čekal jsem trochu víc...Díky za odpovědi a případně rady,Míra.
Michal Kupsa
Procent po dvou jsem si nevšimnul a asi bych to neřešil, s fotkama problém nebyl (snad by pomohla aktualizace aplikace) a zapnutý displej jsem nezkoušel. :-)
gogo
Při sloučení se paměťová karta naformátuje a systém na ní začne ukládat data šifrovaně. Proto lze použít jen v tomto zařízení. Asus to asi nechce použít, protože už tak starý procesor by šifrování/dešifrování nemusel utáhnout. Nemám to potvrzený, ale asi na tom něco bude.
Michal Kupsa
Je to nesmysl - procesor sice není nejnovější, ale byl zvolen zejména s ohledem na úspornost a běžné operace i aplikace zvládá zcela bez problémů. Problém by mohl být pouze v případě náročnějších her, ale kdo chce telefon na hry, tak si prostě musí připlatit. Kdo chce telefon na běžné použití, tak tohle fakt řešit nemusí.
Vlastimil
Až na to že jsem to v různých nastaveních Androidu 6 hledal celý den a nenašel jsem ale vůbec nic co by souviselo s nastavením sloučení a rozpojení Interní paměti a SDkarty.Takže mi neřikejte že ta možnost rozpojení tam je. Jelikož to má Android 6 v sobě nastavené na pevno že jsou pamětě sloučené do jednoho.
Jen dvě obyč hry jsem nainstaloval a opravdu mám k dispozici jen 5GB . Já mám letité zkušenosti s dotykovými mobily ale s tou sloučenou pamětí jsem se nesetkal
Michal Kupsa
Klidně Vám to říkat budu, protože to tak je. :-) Možnost sloučení interní paměti a SD karty je k dispozici až od verze Android 6 (dříve to nešlo) a nastavuje se při upgradu z nižší verze, nebo při prvním vložení karty. Protože jde o systémový zásah, tak zpětně už to změnit nejde tak snadno, pouze restartem do továrního nastavení a zopakováním celého postupu.
Vlastimil
Zdravim , mám Asus Zenfon 2 MAX , a chtěl bych se zeptat na interní pamět 16GB , nainstaloval jsem tam jednu hru a nějaké aplikace a už mám interní pamět na 5GB , mám tedy ještě 32GB SDkartu jenže jsem zjistil že zřejmě kvůli Androjdu 6 jsou obě pamětě sloučené , tak by mně zajímalo jestli pak bude mobil instalovat aplikace či hry na tu SDkartu jelikož nikde nemohu nastavit přesouvání jen na SDkartu. Začínám mít pocit že jsem koupil pěkný šmejd s malou interní pamětí
Michal Kupsa
Sloučení nebo nesloučení interní paměti s SD kartou lze zvolit při nastavení Android 6, podle mě to ale většinou není potřeba, protože 16GB pro běžného uživatele bohatě stačí i s rezervou. Zabraných 5GB to ukazuje kvůli místu, které zabírá systém samotný.
amrtin
Proč nebere sdxc micro sd karty? Už jsem myslel že je mobil vadný,ale starší sdhc 2gb kartu Kingston vzal normálně, kdežto 16gb Samsung prostě ne. Nebo má někdo jinou zkušenost?
Jinak mě mile překvapil už na první pohled svým vzhledem,vypadá docela luxusně.
Michal Kupsa
SDXC by měl brát, ale holt si prostě některá karta s některým zařízením nesedne. Znám to i z foťáků, občas je to problém. Zkusil bych u prodejce vyměnit kartu za jinou - klidně stejnou kapacitu, ale jiný typ nebo výrobce.
Matina
Cituji ze stránek mobilenet.cz "Doposud si Max musel vystačit s Androidem 5.0 Lollipop. Na oficiálním fóru Asusu se však již objevila informace o zahájení aktualizací na nejnovější verzi 6.0 Marshmallow. Kromě povýšení verze dojde také na několik změn. Například zmizí aplikace od Asusu, které duplikovaly totožné aplikace od Googlu. Jde zejména o Email, Asus Kalendář nebo Asus Messaging. Výrobce také upozorňuje, že verze 6.0 nebude umožňovat přesouvat aplikace na paměťovou kartu a před aktualizací doporučuje všechny aplikace přesunout do interní paměti. Šestkový Android však nabízí možnost naformátovat paměťovou kartu jako rozšířené interní úložiště a o prostor byste neměli mít nouzi."
:-( Jenže mě právě tu možnost naformátovat kartu a zvětšit tak interní paměť něnabízí. :-(
Michal Kupsa
Omlouvám se, ale tady už fakt neporadím - v době kdy jsem telefon testoval, tak v něm byl ještě Android 5 a nyní ho již nemám k dispozici. Pořád si ale myslím, že to bude jen nějaká drobnost v nastavení, se kterou v odborném obchodě jistě poradí.
Martina
Zkoušela jsem nejde změnit :-(
Michal Kupsa
Tak snad ještě, že předinstalované aplikace měnit nejdou, jinak fakt nevím, když to nemám před sebou. :-(
Martina
Díky za odpověď, problém je zřejmě právě aktualizace na Android 6.0.1 . V nastavení aplikací nelze zvolit úložiště a ani nelze aplikace přesouvat. SD karta se hlásí pouze jako mediální úložiště pro fotky a videa. Podle návodu jsem ji chtěla zkusit zformátovat a spojit s interní pamětí, ale ani to nelze. Jinak je telefon super dle mých představ a snad dojde k nějaké aktualizaci a půjde lépe využívat SD kartu neb na ni nejde uložit ani databáze Cgea.
Michal Kupsa
Zkuste:
Nastavení - Aplikace - kliknout na aplikaci v seznamu a v detailech najít úložiště.
Martina
Díky této recenzi jsem se rozhodla pro koupi tohoto telefonu neb mne velice zaujal. Včera dorazil a na první pohled spokojenost, ale dnes celé odpoledne bojuji s tím, že se mi nedaří aby se mi aplikace a mapy ukládali na sd kartu. Ukládá mi to tam jen fotky a hudbu. Nikde nemohu najít žádné nastavení jako mám třeba na Yoga lenovo. Díky za odpověď Martina
Michal Kupsa
Podíval bych se především na dvě věci - do nastavení, položka aplikace a pak taky na to, jestli už je provedena akrualizace na Android 6, a pokud ano, tak zda není spojena karta s interní pamětí dohromady. Víc takto na dálku asi říct neumím.
amrtin
Diky. Lumia za 5tis.mela zvuk dobry,tak tenhle snad bude taky.
Michal Kupsa
Ono to podle mě stejně záleží především na kvalitě sluchátek. :-)
amrtin
Zdravim,ma asus zenfone max opravdu nekvalitni zvuk z vystupu na sluchatka? Mam tablet ASUS ZenPad 8.0 a celkem to ujde,na rozdil od S4 mini... I nokie (i lumia) mely slusny zvukovy vystup.
Michal Kupsa
Mě přišel zvukový výstup naprosto v pohodě, zejména pak vzhledem k ceně telefonu.
mirek454
Ahoj, á jsem už delší dobu přemýšlel nad novým mobilem, který by mi vyhovoval jak na běžné používání, tak (a to hlavně) i na geocaching. Měl jsem už vybráno, jeden ze Samsungů, ale po dlouhém přemítání jsem koupil recenzovaný Asus. Přemýšlení mi trvalo dlouho proto, že mi připadal moc veliký.
No, veliký je, na denní tahání, nikam se nevejde. Výrobci batohů dělají malé boční kapsy, výrobci oblečení na takovou velikost také nemyslí. Jsme prostě chudáci ;-D

Ale k mobilu: mám ho teprv necelý týden a od pátku do dneška jsem ho měl na třídenním výjezdu na kešky do jižních Čech, takže byl kromě nocí nonstop v zápřahu. GPS, aplikace c:geo, dost i data. V pátek ráno jsem vyrazil s plně nabitým a znovu jsem nabíjel až dnes (v neděli) dopoledne cestou domů. A to jsem měl ještě asi 8%.
GPS je velice rychlá, chytá se i pod střechou. LTE bez problémů a hlavně - takovýto displej je vhodný i pro nás chlapy na psaní. U předešlých mobilů jsem se víc netrefil než trefil na správné písmenko. A to jsem před chvílí zkusil i připojit USB klávesnici. To bude super na logování...

Odinstaloval jsem pár zbytečných aplikací, aktualizoval vše, co mi bylo nabídnuto a jsem zatím, po těch pár dnech používání, spokojen. Za sebe mohu doporučit těm, komu nevadí anebo vyhovují větší rozměry. Na ty si ale člověk zvykne během chviličky.

Michale díky za recenzi, pomohla mi rozhodnout.
Michal Kupsa
Díky za zpětnou vazbu. Jinak pokud jde o tu velikost, tak to je asi hodně individuální, já bych třeba už menší mobil, jak 5,5" ani nechtěl, už třeba jen kvůli mapám. Ale jasně, každej to má jinak. :-)
Petr
Ahoj chtel bych se jen zeptat jaky je teda rozdil mezi 4 jadrem a 8 jadrem me porad lanarej na 8 jadro a me se zas libi tento tel.kvuly bomba baterce mam to hlavne na internet mobil.cz diky za odpoved.
Michal Kupsa
To je přesně ten parametr, který je podle mě zcela nepodstatný, protože rozdíl mezi 4 a 8 jádrovým procesorem pozná tak možná 1% uživatelů, kteří potřebují a využijí nějaké speciální a velmi náročné aplikace, nebo hry. Běžnému uživateli je to ale fuk. Naopak rozdíl v baterii pozná každý .... ;-)
Parkis
Ahoj,
tvoje recenze mě navnadila a to až tak že jsem si telefon pořídil. Mám ho zatím necelý týden, ale zatím jsem spokojen velmi. Včera se mi nabídla aktualizace na Android 6 a bez problémů proběhla.
Vypíchl bych ještě jednu věc kterou jsi v článku nezmínil - magnetický kompas, pro GC velmi užitečná věc která mi na předchozím telefonu chyběla.
Takže za mě díky za doporučení.
Michal Kupsa
Ahoj, díky za doplnění a info o aktualizaci na Android 6.
Dan
Diky, pomohlo :-) Tohle se clovek dovida, az treba prave zde ;-)
Michal Kupsa
Rádo se stalo, snažím se to brát víc prakticky. :-)
Milan
Michale, díky za recenzi, je tam přesně to, co jsem potřeboval vědět. Za mne můžu říci, že též využívám průběžný GPS záznam trasy a je to jedna z věcí, která dokáže výdrž baterie prověřit jako málokterá jiná. Display ani fotky lupou nezkoumám a LTE potřebuji kvůli pokrytí a ne kvůli rychlosti. Díky za to, že se člověk dozví něco o praktickém použití, namísto čtyřech stran benchmarků, normofotek a mikroskopických rozborů.
Michal Kupsa
Díky Milane, vidím, že to cítíme úplně stejně, vystihl jsi to naprosto přesně. :-)
Jiří
Děkuji za odpověď,počkám .:-)
Michal Kupsa
Podobný model ASUS ZenFone 2 Laser už aktualizaci dostal před asi 10 dny, takže to snad bude už brzy.
Jiří
Ahoj,tel.supr,ale občas padá foťák. Možná je chyba mnou. U staršího modelu se to nedostávalo. Budu rád za každou radu. Diky a hezky den. Jiří :-)
Michal Kupsa
Já bych to asi teď neřešil a počkal na novou verzi Android 6, která by měla být již brzy. Tím se přehraje celej operační systém a bude vše jinak.
Dave
Nižší rozlišení nepozná ten, co holt nemá prachy na vyšší. Mám 4K od Sony a oproti Z3 s FHD co jsem měl předtím je to znat. Nejvi e na černém písmu na bílém pozadí. Tam to vidíte hned. Myslím, že 2K by stačilo, 4K jsem bral jen proto, že jsem jej sehnal levněji a vyšlo by to finančně stejně. Ale je to pastva pro oči. Znát to prostě je. Ne teoreticky, ale prakticky. Kdo píše že je to jen marketin a teorie asi nevlastnil (opakuji nevlastnil! Vidět v obchodě na stojánku opravdu není patent na posuzování!) mobil s pořádným displejem. Po nějaké době kdyby se totiž podíval na FHD tak by to prostě viděl. A tady ten test výdrže je absolutně nicnerikajici. Já mám 3340mah a když mám GPS na sporttracku, k tmu pustenou hudbu tak za hodinu běhání mi to sežere procento až dvě. Takže vlastně mi to vydrží 50-100 hodin. Pecka. Novější procesory a chipsety jsou vyráběny usporneji. Pokud není vyžadován výkon, jádra se vypinaji. Souhlasím s tím, že by mi nevadila větší váha a tloušťka výměnou za pořádnou baterii. ALE ZASE JESTLI DEN NEBO DVA? Stejně večer nabijim. A když jsem týden v lese, tak mám power banku.
Michal Kupsa
Ale jistě, každému vyhovuje něco jiného a proto je na trhu taková nabídka. Jsou prostě lidé, kteří hry rádi přenechají puberťákům a přitom se jim nechce každý den nabíjet, nebo s sebou do lesa tahat další zbytečnej krám v podobě powerbanky. :-)
Jinak pokud jde o ten displej, tak nesouhlasím a nejen podle svých zkušeností, ale i podle toho, co mi píšou moji čtenáři vím, že ten rozdíl je prostě zanedbatený. Ale i kdyby to byla pravda, tak ve své podstatě sám potvrzujete svým tvrzením to mé, že je nutno mobil s vysokým rozlišením dipleje nějakou dobu vlastnit, aby si toho člověk vůbec všimnul - a to je přesně ono, pokud to není jasně viditelný rozdíl (jako třeba u SD a Full-HD u televize), tak to prostě většina lidí opravdu nepotřebuje - a pokud někdo ano, nikdo mu nebrání .... ;-)
Roman Kosina
Jo a to Xiaomi Mi4 při průměrném zatížení ve srovnání s mým ASUS ZenFone 5 s baterkou 2130mAh vydrží o 10% déle. Tedy plných 33 hodin. :D
Michal Kupsa
Za sebe mohu říct jediné - telefon s baterií pod 4 - 5.000mAh už nechci. :-)
Roman Kosina
Ahoj Kapso,
výborná recenze na jeden z kvalitních MT, které prodávají specifikace a ne značka, což se odráží i na ceně. Ostatně vlastním taky Asus, ale ZenFone 5 (ASUS_T00F). Jsem s ním nadmíru spokojen, byť je u něj slabší kapacita baterie. Ke komentáři pana Černockého: podle toho, co píše, je majitelem "nadupaného" iPhone. Pro něj je pravděpodobně i 4K rozlišení na displeji MT málo, protože má ostříží zrak a předpokládám, že video frekvence 24-30 fps je pro něj nepřijatelná, neboť jeho oko tuto standardní filmovou frekvenci vnímá jako sekání obrazu. Ano, je pravda, že nelze srovnávat rozlišení stolního monitoru s displejem MT. Na větším zařízení je vyšší rozlišení nutností, oproti MT. Tedy právě naopak, než píše pan Čerocký. Pokud se dívám z větší dálky třeba na televizi, je nižší rozlišení viditelné a vracíme se do dob 80. let. Rozdíl mezi HD a FHD je naopak zřetelnější na větším zařízení, než na menším z důvodu složení lidského oka a jeho možností. Je to podobné, jako u fotek. Pokud budu dělat fotky 10x15, nepotřebuji k tomu nutně foťák s rozlišením 15Mpx. Na fotkách této velikosti není znatelný rozdíl v rozlišení nad 5Mpx. Pokud chci ze sníku udělat plakát či fotoplátno, tam je pak vyšší rozlišení nutností. Ano, pokud se na menší fotku nebo displej MT budu dívat ze vzdálenosti cca 20cm, bude rozdíl v rozlišení znatelný. Jenže na tuto vzdálenost se na fotku nebo MT dívá osoba se zrakovým postižením. Ale zase je otázka, do jakého rozlišení je lidské oko schopno rozpoznat rozdíly. Na celé recenzi je vidět, že patříš mezi pokročilé uživatele (na rozdíl od pana Černockého). 2GB RAM je zlatá střední cesta. 1GB je dostačující pro čistý Android, aby při multitaskingu šlapal plynule. Bohužel, každý výrobce používá u svých zařízení různé grafické nástavby, které jsou více či méně odladěny pro patřičnou verzi Androidu. Učebnicovou ukázkou je Samsung. S jeho TouchWizem jde i s nadstandardním HW o průměrný mobil s vysokou cenou. Pokud ale odinstaluji veškeré jeho nástavby (nejlépe převalením telefonu ihned po rozbalení z krabičky do továrního nastavení) na čistý Android, mám okamžitě TOP přístroj po všech stránkách. Takže za mě, kterému rukami prošlo již několik MT, ještě jednou díky za objektivní a ucelenou recenzi bez příkras. :-)
Michal Kupsa
Přesně tak Romane, pokud člověk na telefonu nehraje nejnovější hry (nejen já je jistě rád přenechám puberťákům), tak mu takový HW bohatě stačí na vše ostatní a ještě to má tu výhodu, že je to pak jako celek nejen levnější, ale taky výrazně energeticky úspornější - protože nadupaný procesory a disleje s nesmyslným rozlišením jen zbytečně žerou.
Vladimír Černocký
Dobrý den, já vím že to co jsem psal o tom jednojádru a malém rozlišení se netýká tohoto telefonu. Já jsem jen kritizoval to co jsem vyčetl z vaší recenze.

Píšete že dnešní telefony jsou zbytečně nadupané. Právě ta větší RAM a více jádrový procesor vám zajišťují plynulý chod telefonu, neboť se aplikace na mobily stávají více náročnější (ne všechny). Navíc uživatel se nechce pořád starat o to, že má spuštěno spoustu aplikací na pozadí a že se mu tak seká mobil. K tomu jsou ty větší RAM dobré => více procesů na pozadí.

Navíc velká část uživatelů ráda hraje hry, či se dívají na videa v plném podporovaném rozlišení, stahují z webu a tak (hlavně nároční uživatelé) a těm se výkonné více jádro hodí. I běžný uživatel pozná rozdíl, ale záleží, co přesně využívá.

Displej: nemůžete srovnávat monitor od PC a displej na mobilu. Na monitor stačí například HD+ rozlišení, ale na 5,5" displeji od mobilu bych bral fHD. Proč? Na monitor se koukáte z velké dálky, takže vám ty pixely defakto splynou, zatím co u mobilu je vzdálenost mezi displejem a očima menší a tím pádem můžete u menších rozlišení vidět rastr. A můžu vás ujistit, že HD a fHD na téhle uhlopříčce by bylo poznat celkem dost. Už jen to, že rozdíl mezi HD a fHD je 1152000 pixelů, ta jen z toho lze usoudit, že to fakt půjde poznat. fHD nabízí daleko jemnější obraz, který prostě poznat je. Pokud nevěříte, běžte do nejbližšího obchodu, kde mají vystavený mobily a podívejte se na HD a fHD displej.

Navíc je doba, kdy se do této třídy mobilů dostaly fHD panely a tím se HD stalo naprosto překonanou záležitostí a skoro už minulostí.

Prostě to, že mobily nabízejí v této cenové kategorii velký výkon a rozlišení, také naznačuje, že doba jde do předu a že se tyhle technologie stávají levnější.

Teď k Xiaomi. Ne ne ne a ne nejsou dražší. Jsou i levnější když hledáte a určitě nabídnou větší výkon než tenhle typ. Ano je pravda, že Redmi Note 3 nemá tak velkou baterku a pokaď LTE je pro vás důležité kvůli rychlosti stahování, tak nevím nač takovou rychlost potřebujete, protože i mne jakož to náročnému uživateli stačí 3G a H+ sítě. V čem má LTE opravdu výhodu, že ho chytíte všude, ale zase platí, že čím více uživatelů bude připojeno přes LTE, tím více se tato síť zahltí.
Jasně LTE není špatné a někdy by se hodilo, když se cestuje po republice, ale stále je pro mne důležitější výkon mobilu, který dáváte stranou.

http://mobilni-telefony.heureka.cz/xiaomi-redmi-note-3-16gb/specifikace/#section

A teď k té výdrži. Testy výdrže baterie se opravdu neprovádí tak jak jste popsal. I kdyby jste chtěl ukázat víkend běžného uživatele, tak se vám to stejně nepodaří, protože každý využívá mobil jinak.
Podívejte se sám: http://www.phonearena.com/news/The-Xiaomi-Mi-4-aces-our-battery-life-benchmark-will-last-you-for-two-days_id63598
Zde je proveden test, profi test, který uživateli opravdu řekne, jak je na tom telefon ve skutečnosti.

Nuže to je asi tak vše, pokud máte nějaký dotaz, nebojte se napsat, já vám rád odpovím. :-)
Michal Kupsa
Fakt nevím, co jste vyčetl a vámi popsané a sáhodlouhé popisování je naprosto zbytečné - tohle ví každý, kdo kdy přečetl aspoň tři články na toto téma - teoretiků jsou plná fóra. Praxe je ale taková, že rozdíl mezi HD a Full-HD rozlišením je na 5,5 palcovém dipsleji rozpoznatelný leda tak s lupou, na běžné použití je to zcela k ničemu - leda jako zbytečný žrout, nebo marketingový trik pro teoretiky, co čtou akorát parametry a v životě to neviděli. Je to stejná kravina, jako rozlišení XY Mpix u foťáků v mobilech.

Pokud jde o tu cenu, tak tyhle čínský hračky se jistě dají najít levněji, stejně tak se ale dá levněji nejít i zmíněný Asus. Ve srovnatelném obchodě je tedy většinou Xiaomi dražší a to s mnohem menší baterkou a ošizeným LTE (výrobce se zde pohybuje na hranici vyslovené lži).

Také to, že každý používá mobil jinak ví každý, dokonce i vy, takže žádné překvapení. Právě proto se spotřeba uvádí spíše orientačně a důraz se klade především na kapacitu baterie a osobní zkušenost testerů. Jaká je tak vaše? Ten článek, co jste poslal odkaz jste napsal vy, nebo se jen předvádíte s něčím, co napsal někdo jiný? ;-)
Vladimír Černocký
Dobrý den, no kde mám asi začít. No tak třeba ten úvod. Ano určitě bych si přál mít chytrý telefon s jednojádrovým procesorem a 512 MB RAM. To je přece to pravé že co uživateli bohatě stačí. Však na co mít svižný mobil, když můžu mít něco, kde stěží otevřu kontakty a při volání to spadne z důvodu nedostatku RAM že.
Displej, je úplně zbytečné mít velké rozlišení. Však já mám rád, když můžu koukat na brutálně rastrovitý obraz, kde stěží rozeznám písmo a pozadí. Nejlepší je mít třeba displej 10" a rozlišení 240x320 px.
A ten test výdrže. Luxusní, fakt úplně jak profík. Jako kdybych i já takhle používal mobil, tak můžu říct, že mi vydrží stejně a to mám menší kapacitu baterie, ale jo proč ne :D Takhle se přece dělají profi zátěžové testy baterie.
A ta cena je také příznivá. Vůbec bych nešel do Xiaomi Remi Note 3 s daleko lepšími parametry i optimalizovanějším systémem za velmi podobnou cenu...levnější.
Pane pokud tomu nerozumíte, tak prosím, nedělejte recenze. Jako za tu cenu se fakt ten mobil nevyplatí. Jedině čím nejvíce oslní je fotoaparát a baterie, ale toť v této cenové kategorii tak vše.
Michal Kupsa
1. Kdo tu psal o jednojádru a 512MB RAM? Já rozhodně ne ....
2. Něco, co spadne už při otevření kontaktů? To není tento případ.
3. Brutálně rastrovitý obraz? Ano, to by bylo při těch 240x320, ale ani to není tento případ.
4. Čínský Xiaomi stojí víc a přitom jediné co má navíc, tak vyšší rozlišení displeje, což na těch pár centimetrech úhlopříčky displeje stejně nikdo nepozná, snad jen na vyšší spotřebě baterie. Má sice čtečku otisků prstů (fakt super), ale zase má o pětinu (!) menší kapacitu baterie a hlavně (!!) nepodporuje všechny české LTE sítě, což je za ty peníze opravdu k pláči (je to přesně jeden z těch podvodníků, co deklarují LTE a nakonec se ukáže, že sice ano, ale jen u některých operátorů a jen někde - takovým výrobcům bych nakopal).

Pošlete prosím odkaz na nějaké ty super odborné recenze, které jste vy sám Mistře napsal, rád se od vás poučím. ;-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace