Domů » Články » Recenze » Nikon D3400 - uživatelská recenze

Nikon D3400 - uživatelská recenze

Když se mi do ruky poprvé dostala nejnovější digitální zrcadlovka Nikon D3400, tak se mi skoro ani nechtělo věřit, že už je tomu víc jak dva a půl roku, co jsem psal o jejím předchůdci v podobě modelu Nikon D3300. Intervaly mezi starými a novými modely se holt prodlužují, protože technika sice jde stále kupředu, ale možností, co ještě doplnit či zásadně vylepšit už tolik není. Podobný trend můžeme v posledních letech zaznamenat také u výpočetní techniky, nebo mobilních telefonů. Rozhodně to ale neznamená, že by se vývoj zastavil, jen se prostě změnilo tempo z trysku na rozumnější a uvážlivější tempo.

Mechanické provedení a ovládání

Z hlediska designu a mechanického provedení jsem fotoaparát důkladně zkoumal a prohlížel ze všech stran, abych nakonec došel k závěru, že se v tomto ohledu novinka od svého předchůdce v podstatě vůbec nijak neliší. Pár odlišných detailů by se sice našlo (třeba jinak řešený kryt konektorů HDMI a USB, nebo nepatrně snížená hmotnost), ale nic co by opravdu stálo za řeč. Tedy snad jen to, že předchůdce Nikon D3300 se vyráběl ve třech barevných provedeních, kdežto nejnovější Nikon D3400 se vyrábí už jen v tradiční černé a módní vínově červené (které je přizpůspoben i popruh na krk).

Nový Nikon D3400Nový Nikon D3400 - fotoaparát je k dispozici ve dvou barevných provedeních, tradiční černé a módní červené.

Za celou tu dobu, co se od roku 2000 zabývám fototechnikou a jejími recenzemi, tak je tohle asi nejmenší změna v mechanickém provedení digitálních zrcadlovek mezi nejnovějším a předchozím modelem. Otázkou tedy jen zůstává interpretace toho, jak tuto změnu nezměnu vnímat. Chtělo by se říci, že to není nic moc, když se toho moc nezměnilo, ale já osobně bych to viděl jinak – výrobci to totiž nemají snadné, protože prostor pro nějaké další vylepšování designu a ergonomie se delším vývojem naprosto razantně zmenšil. Hlavně je to ale o tom, že po poslední větší změně v podobě přepracování úchopové části nejnovějších zrcadlovek už toho k vylepšení moc nezůstalo – tedy aspoň mě už opravdu definitivně nic nenapadá. V neposlední řadě je to pak také o tom, že se postupně ukázalo, že spíše menší změny zejména s ohledem na rozmístění ovládacích prvků vyhovují i řadě uživatelů, pro které je tak snazší přechod ze staršího modelu na nový.

Standardní firemní produktové fotografie fotoaparátu Nikon D3400:

Nikon D3400 - čelní pohled Nikon D3400 - čelní pohled Nikon D3400 - pohled zleva Nikon D3400 - pohled zprava

Nikon D3400 - horní strana fotoaparátu Nikon D3400 - zadní strana fotoaparátu Nikon D3400 s vyklopeným vestavěným bleskem Nikon D3400 - matnice se zaostřovacími body a displejem

Pro pořádek a pro ty, co neměli v ruce předchozí model, nebo nečetli moji recenzi Nikon D3300 zopakuji aspoň základní údaje o mechanickém provedení a ergonomii. Tělo fotoaparátu Nikon D3400 je celoplastové, samozřejmě ale s výjimkou bajonetu pro objektiv a stativového závitu, které jsou kovové. Použité plasty jsou ale velmi kvalitní a tělo působí dostatečně robustním dojmem. Výhodou pro cestovatele je pak také velmi nízká hmotnost, která tento fotoaparát řadí k nejlehčím (i nejmenším) digitálním zrcadlovkám na trhu. Stejně dobrá je také ergonomie – i přes malé rozměry se fotoaparát přímo skvěle drží a to i uživatelům s větší rukou (můj případ). Tlačítek a ovladačů na těle je tak akorát a hlavně jsou tam, kde je čekáme – vychází ze zaběhlé koncepce Nikonu, takže případný přechod z některého ze starších modelů je naprosto napohodu. I přes již zmíněnou absenci inovací mohu mechanické provedení i ovládání hodnotit jako skvělé a dobře přizpůsobené dané cílové skupině.

Obrazová kvalita

Pokud jde o výstupní obrazovou kvalitu, tak je nový Nikon D3400 osazen 24Mpix čipem formátu DX (nebo chcete-li APS-C). Oficiálně se asi nikdy nedozvíme, zda je to úplně stejný 24Mpix čip, jaký známe z dalších modelů, například z o dvě třídy vyššího a velmi oblíbeného modelu Nikon D7200. Již nyní některé zdroje udávají, že to je ten samý a jiní zase píší, že tomu tak není. Já osobně se domnívám, že to stejný čip spíše není – čistě subjektivně mi totiž přišlo, že výstup z vyššího modelu Nikon D7200 má sice nepatrně více šumu, ale zato si zachovává o něco více detailů, zatímco u recenzovaného modelu Nikon D3400 je tomu spíše naopak. Je to však čistě jen můj odhad – ve skutečnosti může být tento nepatrný rozdíl způsoben také jiným algoritmem obrazového procesoru, jinak nastaveným firmwarem, či dalšími vlivy, které se samotným čipem přímo nesouvisí.

Pro posouzení výstupní kvality fotografií jsem tentokrát použil méně obvyklou denní scénu s vyfotografovanou skálou, jejíž odstín se blíží testovacímu neutrálnímu šedému odstínu. Na následujících snímcích pak můžete posoudit 100% výřezy z fotografované scény při všech dostupných citlivostech ISO. Na konci pak celkovou scénu, nafocenou na citlivost ISO 100 a pro srovnání také na ISO 6400 – výsledek je pouze zmenšený (bez dalších úprav) na rozměr, který je obvyklý při použití fotografií na webu. Poslední fotkou je pak praktická ukázka fotografie interiéru kostela Svatého Kiliána na citlivost ISO 6400 a fotografie je opět pouze zmenšená zhruba na obvyklý rozměr pro webovou prezentaci.

100% výřezy z testovacích fotografií + testovací fotografie zmenšené na obvyklý webový rozměr:

Nikon D3400 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 100 Nikon D3400 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 200 Nikon D3400 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 400 Nikon D3400 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 800

Nikon D3400 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 1600 Nikon D3400 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 3200 Nikon D3400 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 6400 Nikon D3400 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 12800

Nikon D3400 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 25600 Nikon D3400 - celková testovací fotografie při ISO 100 zmenšená pro webovou prezentaci Nikon D3400 - celková testovací fotografie při ISO 6400 zmenšená pro webovou prezentaci Nikon D3400 - ukázková praktická fotografie při ISO 6400 zmenšená pro web

Z praktických fotografických výsledků (další ukázkové fotografie, tentokrát v plném rozlišení, najdete volně ke stažení na konci článku) je celkem jasně patrné, že kvalita fotografií je přímo vynikající. Současný trend, kdy levnější modely digitálních zrcadlovek oproti těm dražším logicky zaostávají ve funkcích, nebo třeba v mechanickém provedení, ale rozhodně nikoli ve výsledné obrazové kvalitě – tak tento trend je rozhodně skvělou zprávou pro začínající fotografy, nebo pro ty, kteří si vyšší a dražší modely nemohou dovolit, anebo je třeba ani nechtějí kvůli jejich rozměrům a hmotnosti třeba pro cestování. V tomto ohledu je nový Nikon D3400 skutečně nekompromisní a s přehledem se přinejmenším vyrovná jakékoli jiné digitální zrcadlovce libovolné značky v kategorii modelů s čipem formátu DX (APS-C) na současném trhu. Výsledky jsou až po ISO 3200 skvělé a teprve až od ISO 6400 je znát znatelnější ztráta detailů, desaturace a ztráta detailů.

Funkce

Z hlediska funkcí je nejzásadnější změnou doplnění technologie pro dnes již nezbytné propojení fotoaparátu s chytrým zařízením, tedy mobilním telefonem či tabletem. To sice umožňoval již předchozí model Nikon D3300, ale pouze pomocí přídavného externího Wi-Fi modulu Nikon WU-1a, který ale bylo nutné dokoupit zvlášť a zasunout do konektoru pro příslušenství. Nyní je možnost tohoto propojení přímo integrována ve fotoaparátu a to pomocí technologie Bluetooth, a to navíc v nejnovějším provedení Bluetooth Low Energy (BLE), což znamená, že celý systém má minimální spotřebu energie z baterií. A jak to celé funguje? To asi nejlépe ukáže firemní produktové video, které celý proces propojení krátce a výstižně popisuje.

Propojení pomocí Bluetooth Low Energy (BLE) a nové aplikace Nikon SnapBridge jsem si samozřejmě musel v praxi vyzkoušet, protože je to poměrně žhavá novinka, jejíž použití v zrcadlovkách zatím umožňuje kromě Nikonu D3400 už jen Nikon D500. Proto jsem do svého mobilního telefonu nainstaloval nezbytnou aplikaci Nikon SnapBridge. Tato aplikace je zdarma ke stažení pro Android zde - Nikon SnapBridge pro Android a dostupná je samozřejmě i pro Jablečný iOS - Nikon SnapBridge pro iOS. Spárování mobilního telefonu s fotoaparátem opravdu proběhlo tak snadno a rychle, jako na ukázkovém firemním videu uvedeném výše. Vše fungovalo naprosto bez problémů a dle očekávání podobně, jako u dřívější aplikace Nikon WMU (podrobný popis vynechám, protože aplikace Nikon SnapBridge se průběžně aktualizuje a vylepšuje), nicméně musím uvést jednu méně příjemnou poznámku – pomocí tohoto propojení není možné fotoaparát dálkově ovládat. Tato vychytávka je vyhrazena až vyšším řadám fotoaparátů, které jsou kromě Bluetooth vybaveny také Wi-Fi jednotkou. Z praktického hlediska pak jen tolik, že dosah bezdrátové komunikace je zhruba kolem 10 metrů a fotografie se do chytrého zařízení přenáší v náhledu s rozlišením 2Mpix. Připojení lze nechat zapnuté trvale, což nezruší ani vypnutí a zapnutí fotoaparátu. Doplňkovou spolupracující službou navíc je pak (zdarma) Nikon Image Space, což je obdoba české Zoneramy nebo Rajčete.

Ukázka printscreenů aplikace Nikon SnapBridge z mého mobilního telefonu:

Nikon D3400 - ukázka menu aplikace SnapBridge Nikon D3400 - ukázka menu aplikace SnapBridge Nikon D3400 - ukázka menu aplikace SnapBridge Nikon D3400 - ukázka menu aplikace SnapBridge

Další novinkou je, že byla celkově snížena spotřeba přístroje z baterie. Výrobce nyní uvádí, že lze na jedno nabití baterie pořídit až 1.200 fotografií, což je skoro dvakrát tolik, co u předchozího modelu. Není to ale jen celkovou optimalizací spotřeby, ale mimo jiné i snížením výkonu vestavěného blesku, u které klesnul výkon ze směrného čísla 12 na 7, což je sice relativně dost, ale zase to lze obejít například zvýšením citlivosti ISO. Ještě méně příjemným je zjištění absence automatického čištění čipu, což na druhou stranu také prodlužuje výdrž baterie. Asi se u tohoto modelu nepředpokládá zase tak časté měnění objektivu, takže lze očekávat i výrazně nižší možnost zanesení čipu prachem. Naopak výrazně zvětšena byla vyrovnávací paměť, takže fotoaparát nyní "pobere" až 16 fotografií ve formátu RAW, oproti 11 u modelu předchozího.

Pro jistotu jen ještě stručně zopakuji další hlavní parametry fotoaparátu Nikon D3400. Již zmíněnému 24 Mpix snímacímu čipu sekunduje obrazový procesor EXPEED 4, který již známe z vyšších modelů Nikon D5500 a zejména Nikon D7200. Dostupný rozsah citlivostí je ISO 100 až ISO 25.600, i když jak už to tak bývá u všech fotoaparátů, tak poslední dvě nejvyšší hodnoty ISO 12.800 a ISO 25.600 jsou spíše "marketingové" a praktická využitelnost končí někde na ISO 6400 (což je ale vynikající hodnota). Autofokus disponuje 11 zaostřovacími body, sériové snímání je rychlostí až 5 snímků za vteřinu a natáčení videosekvencí je možné ve Full-HD kvalitě, tedy v rozlišení 1920x1080 se 60 snímky za vteřinu, což je také velmi dobrá hodnota. Rozsah expozičních časů je 1/4000 až 30 vteřin, nechybí samozřejmě ani čas B (tedy trvale otevřená závěrka) a synchronizační čas pro blesk je 1/200 vteřiny. Korekce expozice je pak dostupná v rozsahu +/- 5 EV. LCD monitor na zadní stěně má 3“ a rozlišení 921.000 pixelů. Optický hledáček má pokrytí 95% záběru a zvětšení 0,85×. Pro začínající fotografy je pak menu fotoaparátu doplněno integrovanou nápovědou – tohle ocení zejména ti, kteří neradi čtou manuál. :-)

Štěchovická lagunaŠtěchovická laguna - Nikon D3400 + AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR (ISO 400, clona f/8, čas 1/800s., složené panorama).

Příslušenství, cena a závěr

Jako hlavní příslušenství musím uvést zejména dvojici zbrusu nových objektivů, které jsem nedávno oba recenzoval. Je jím základní zoom AF-P DX Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 G VR (použit pro většinu ukázkových fotografií v tomto článku) a dále pak kompaktní a lehký zoom teleobjektiv AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR. U obou objektivů se dá předpokládat, že budou s novým Nikonem D3400 nabízeny v cenově zvýhodněných setech. Po zkušenostech ze zmíněných recenzí mohu oba objektivy k tomuto fotoaparátu vřele doporučit – a to nejen z pohledu kvality, ale i s ohledem na vhodné rozměry a nízkou hmotnost, čímž jako celek mohou s přehledem konkurovat i dnes oblíbeným "bezzrcadlovkám". Kromě obou objektivů je však samozřejmě možné využívat i celou řadu dalšího příslušenství značky Nikon, jako jsou i jiné objektivy, externí blesky a podobně.

Aktuální prodejní cena (11/2016) je v solidních českých obchodech zhruba do 13.990,- Kč včetně DPH. Pokud budete chtít set s již zmíněným základním objektivem AF-P DX Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 G VR, tak vás tato sestava vyjde jen zhruba o 1.500,- Kč včetně DPH dráž. No, a pokud se rozhodnete pro „velký set“ s dvěma objektivy, tedy i s teleobjektivem AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR, pak vás to nebude stát víc jak 23.990,- Kč včetně DPH. Pokud byste chtěli ušetřit, tak lze zvolit také set s objektivem, nebo oběma objektivy bez označení VR a tedy bez optické stabilizace, což vám ale příliš nedoporučuji, protože jejich stabilizace je kvalitní a za vynaložené finance rozhodně stojí. Na trhu je ale samozřejmě k dispozici i několik dalších setů, podle konkrétní aktuální nabídky jednotlivých prodejců.

Hlavní výhody nové digitální zrcadlovky Nikon D3400:

- špičková obrazová kvalita
- malá, lehká a levná plnohodnotná zrcadlovka
- skvělý poměr ceny a výkonu
- technologie z vyšších modelů
- i přes malé rozměry vynikající ergonomie
- široká nabídka setů s objektivy

Hlavní nevýhody nové digitální zrcadlovky Nikon D3400:

- nemá integrované čištění čipu
- nižší výkon vestavěného blesku
- aplikací Nikon SnapBridge nelze fotoaparát dálkově ovládat

Co tedy říci závěrem? Třeba to, že nový Nikon D3400 se drží toho nejlepšího z předchozích a velmi úspěšných modelů, tedy koncepce malého a lehkého fotoaparátu, s minimem čudlíků, velmi snadným ovládáním a uživatelskou nápovědou, který přitom nijak neslevuje z výsledné obrazové kvality, která se může směle měřit i s tím úplně nejlepším na současném trhu. Na druhou stranu asi nejednoho fotografa zamrzí absence vestavěného čištění čipu.

Tak a to je asi tak vše a příště třeba o nejnovějším Nikonu D5600. ;-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový Nikon D3400 ?

Celkem hlasovalo 332 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D3400 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG a NEF (RAW), tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu, či zpracováním fotografií v grafickém editoru by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
222439
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Martin Kubicek
Dobrý den mám Nikon D3400 jaký mi doporučíte objektiv
Michal Kupsa
Do začátku je ideální základní objektiv 18-55 se kterým se D3400 prodává v setu. Další objektivy jsou už spíše o konkrétním určení a zaměření.
stanislav šnek
děkuju...už se zadařilo...jestli někdo řeší obdobný problém je chyba na straně mobilních zařízení...držel jsem se návodu pro jelita jako jsem ja na czc a napoprvé se podařilo...fígl je v tom všechmo odstranit z telefonu včetně spárovaného zařízení a sparovat to znova přes snapbridge...přesto velice děkuji a ať vám to fotí :)
Michal Kupsa
Tak hlavně že to dobře dopadlo, ať se daří! :-)
Stanislav Šnek
zdravim...pořídil jsem tyto foťáky dcerám a oběma současně přestal asi po roce užívaní fungovat přenos přes bt...nemáte tušení co by se s tím dalo dělat???...v ovladacim menu nejde funkce vůbec zapnout...děkuji
Michal Kupsa
Těch příčin může být hned několik a takto na dálku nedokážu říct. Jednak samotné nastavení BT v menu, také nastavení aplikace v mobilu, konkrétní typ aplikace (je jich několik), aktualizace FW fotoaparátu i aplikace a samozřejmě může být problém i v nastavení mobilu. :-(
Takhle na dálku se opravdu víc říct nedá.
Martina
Dobry den,
chtěla jsem se zeptat, jaky je Vas názor na rozdily v sumu u Nikonu D3300 a D3400?
Dekuji,
Martina
Michal Kupsa
Dobrý den, D3400 je o poznání lepší a to i s ohledem na dynamický rozsah. Zdravím a přeji dobré světlo.
Peter
Dobrý deň,
zaoberám sa šľachtením kvetov a tu je dôležité /z menšej vzdialenosti cca 20 až 80 cm/ čo najvernejšie zachytiť skutočnú farbu kvetu a jej štruktúru. Najmä s červenou farbou bývajú problémy.
Je Nikon 3400 so základným objektívom 18-55 VR dobrá voľba na zvládnutie týchto požiadaviek ?. Ďakujem.
Michal Kupsa
Dobrý den, barevná věrnost je otázka především správného nastavení vyvážení bílé a případného zpracování fotografií v grafickém editoru. Nikon D3400 určitě vhodný je, ale pokud chcete mít kvalitu opravdu maximální, zvolil bych spíše nějaký specializovaný makroobjektiv a případně v kombinaci s kruhovým LCD světlem, které zajistí neutrální osvětlení.
Eva
Dobry den,
mam vybrany nikon 3400 jako svou prvni zrcadlovku a premyslim, ktery objektiv bude pro me nejlepsi. Fotit budu prevazne sve deti venku -portrety, a detaily obliceje v praci. Urcite ne zadne krajiny, kytky apod. Poradite mi, ktery na toto bude lepsi? Dekuju moc
Michal Kupsa
Ideální je běžný záklaďák 18-55 v provedení AF-P VR:
https://www.michalkupsa.cz/blog/af-p-dx-nikkor-18-55mm-vr-uzivatelska-recenze-203.html
zuzana
Dobry den,
Prosim o radu.. chcela by som fotak nikon min 24pix, fotit krajinu a prirodu, no nie som si ista zrkadlovkou pretoze je nutne dokupit objektiv + sa obavam trosku manipulacie, a teda vacsej nachylnosti na poskodenie.. nechcem sa foteniu venovat profesionalne tak rozmyslam aj nad kompaktom, kde nie je nutna extra manipulacia.. potrebujem naozaj nieco jednoduche, rychlo manipulovatelne, no zaroven kvalitne nech sa daju zachytit krasne momentky.. prosim vedeli by ste mi poradit ? cena by mala byt tak do 550 eur..
Dakujem krasne,
Zuzana
Michal Kupsa
Myslím, že právě Nikon D3400 bude dobrou volbou. :-)
Zuzana
Dobry den,

Chcela by som Vas poprosit o radu.. Prosim vedeli by ste mi poradit ktory fotak si vybrat : D3300, D3400 alebo D5300 ? Ktory je z nich prosim najlepsi ? Som zaciatocnik a chcela by som fotit hlavne krajinky, prirodu.. s tym, ze by som uz nechcela investovat dalsie peniaze do objektivov a pod.prislusenstva. Dakujem za pomoc.
Zuzana
Michal Kupsa
Dobrý den, pro začátečníka bych asi volil nejnovější Nikon D3400. Držím palec a přeji dobré světlo.
Honza
Dobrý den.Chci se zeptat mám základní objektiv AF-P 18-55. Po prvním focení se mě zda že tento objektiv je lepší na detaily a focení z blízka. Doporučite mě nějaký objektiv pro focení krajiny?S tímto se mě zda malý zoom. Ale jsem začátečník, rád si nechám poradit. Děkuji za odpověď.
Michal Kupsa
Pokud potřebujete na krajinu širší úhel záběru, pak mohu jen doporučit AF-P Nikon 10-20mm f/4,5-5,6 VR.
Jan
Děkuji za předchozí odpověď, ještě jsem se zapomněl zeptat, jaký je rozdíl mezi objektivem AF-P 18-55 a AF-P 18-55 VR? Jaký vliv má absence "VR"? Bude horší video nebo i fotografie?

Ještě jednou děkuji, omlouvám se, že jsem tento dotaz neposlal hned.
Michal Kupsa
Rozhodně si připlaťte na verzi VR - znamená to, že objektiv je vybaven optickou stabilizací.
Jan
Dobrý den,
prosím Vás o radu. Bude dostačující objektiv AF-P 18-55 mm na focení dopravních prostředků v jízdě (autobus, vlak ...), aby byly snímky ostré a moc nešuměli, třeba i za klasicky "hnusného zimního počasí"?

Předem děkuji
Jan S.
Michal Kupsa
Ano, dostatečný je, ale samozřejmě se to musí i umět, není to jen o objektivu - třeba ten šum s objektivem nijak nesouvisí.
iveta
Dobrý den, delší dobu zvažuji koupi zrcadlovky a stále váhám mezi Nikon D3400 a Nikon D5300, jaký typ byste doporučil?

Děkuji za pomoc,
Iveta
Michal Kupsa
Oba mají něco do sebe, ale D3400 je výrazně novější. :-)
Jiří
Dobrý den, dekuji za odpověď. Pokud mohu ještě jeden dotaz navazující na dotaz ze dne 15.1.2018.
Srovnání
- Nikon D3400 + AF-P 18-55mm VR + AF-P DX NIKKOR 70–300 mm VR a Canon EOS 200D + 18-55 IS STM + 55-250 IS STM. Který z uvedeného byste spíše doporučil.
Ještě jednou děkuji :-)
Michal Kupsa
Podle mě, ale i třeba výsledků na DXO jednoznačně lepší Nikon, nemluvě o delším teleobjektivu 250 versus 300mm.
Tom
Dobrý den,
mám problém s D3400 nejde zapnout Bluetooth je šedá ikona Off a nejde dat On, píše -Tato možnost není při aktualním nastavení nebo v aktualním stavu fotoaparátu k dispozici…díky za radu.
Tom
Michal Kupsa
Bez nastudování manuálu to nepůjde - Bluetooth prostě nejde zapnout vždy a právě ta hláška "Tato možnost není ...." dává vědět, že je zapnuté ještě něco, co nemůže být zapnuté současně s Bluetooth.
Jiří
Dobrý den,
rozhoduji se o koupi zrcadlovky, případně kompaktu csc s obdobnými paremetry a obdobné ceně.
V zrcadlovkách uvažuji o: Nikon D3400 + AF-P 18-55mm VR + AF-P DX NIKKOR 70–300 mm VR nebo Nikon D5300 se shodným setem objektivů jako uváděné u Nikon D3400.

Děkuji za radu Jirka
Michal Kupsa
Asi bych spíše volil D3400, je přeci jen o dost novější.
Martin
Dobrý den.
Asi to bude triviální dotaz, ale zrcadlovku jsem ještě neměl. Jak se teda řeší ta absence automatického čištění čipu? Dá se to čistit svépomocí nebo se s tím musí do servisu? A jak často je to čištění nutné (po kolika, dejme tomu tisících snímků, při běžném měnění dvou objektivů v průměrně prašném prostředí).
To je věc ve které nemám vůbec jasno, a která mě od koupě tohoto fotoaparátu odrazuje.
Díky. Martin
Michal Kupsa
Dobrý den,
to záleží na zacházení - jednak jsou nečistoty na fotografiích vidět jen zhruba od clony f/8 a za druhé to hodně záleží na tom, jak se člověk o fotoaparát jako celek stará. Já třeba nečistil čip nikdy, protože si na to dávám pozor a clonit víc jak na f/8 potřebuji jen výjimečně. :-)
Martin P.
Dobrý den,
uvažuji a koupi D3400 a chtěl bych Vás požádat o radu, zda bude dobrá obrazová kvalita při focení obřadů v kostele (křtiny, mše apod.) při použití zákl.objektivu AF-P DX Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 G VR.
Děkuji a přeji hezké dny.
Martin
Michal Kupsa
Nevidím důvod, proč by nebyla. :-) Zdravím a přeji dobré světlo.
Petra B
Dobrý večer, mám prosbu nedaří se my spárovat Nikon D3400 s telefonem přes Snape Bridge nevíte čím by to mohlo být? Děkuji moc za každou radu
Michal Kupsa
Takto na dálku Vám to bohužel opravdu neřeknu. :-(
Marian
Dobrý deň.
Poprosím o radu: aký objektív mi odporúčate v prípade, že hľadám portrétový ??
Prípadne je na trhu set z portrétovým objektívom ??
Vďaka za radu.
Michal Kupsa
Dobrý den,
vynikající portrétní objektiv je například AF-S Nikon 85mm f/1,8 G
Viz: https://www.alza.cz/nikkor-85mm-f1-8-af-s-g-d505680.htm
V setu se však bohužel neprodává.
Petr Novák
Děkuji za radu - tak mi dnes přišla zrcadlovka poštou Nikon D3400 z objektivem 18-55 AF-P VR z Fotolabu za 12990 Kč s dárky na fotoknihu apod.Již tam tento kit za tu cenu nemají -))

Fotil jsem nyní večer při umělém osvětlení na manuál a automat a portrét - fotky super ostré. Super je funkce posílání fotek sice zmenšených 2 MB ale hned do mobilu - jsem rád, že jsem nevzal D3300 - tato funkce se mi vážně líbí.

Nyní mám ještě jeden dotaz - co koupit na objektiv kvůli ochraně skla ??? sluneční clonu Nikon a nebo Hama Uv filtr - tedy další úzké sklíčko ochrana proti odření ???

Pouzdro jsem nyní vybral toto

LOWEPRO Adventura TLZ 30 II

které i dávají některé obchody k těmto fotákům, takže rozměr bude asi dobrý, chci co nejmenší a pokud budu mít jednou víc objektivů tak ty budu nosit solo jinak.

Nechci tahat jednu velkou tašku, kde bude všechno.
Michal Kupsa
Podle mě jsou tzv. ochranné filtry k ničemu, raději originál sluneční clonu. :-)
Marek Svoboda
Chci si koupit svou první zrcadlovku a vybral jsem si výše uvedenou D3400 jen nevím jaký výhodný set zakoupit, zda jít do základní řady s objektivem 18-55 nebo raději zvolit sadu fotoaparátu D3400 + AF-S DX 18–105 VR a nebo AF-P 18-55 VR + 70-300 VR. Můžete mi poradit jaké jsou výhody jednotlivých sad a kterou bych si měl pro začátek zvolit? Osobně jsem si vybral variantu s 18-105 VR, ale nejsem si jist zda jsem zvolil správně. Moc děkuji za Vaši stručnou odpověď...
Michal Kupsa
Dobrý den, 18-105 je výborný objektiv, ale na D3400 přeci jen trochu velký. Kombinace dvou AF-P objektivů 18-55 a 70-300 je podle mě k tělu D3400 ideální volbou.
Zdravím a přeji dobré světlo. :-)
Petr
Dobrý den už 14 dní studuji fotáky a chtěl bych si koupit svou první zrcadlovku. Momentálně fotím mobilem Samsung S6 dříve kompakt. Přečetl jsem spoustu diskuzí a testů a zprvu vybíral mezi Nikon 3300 a Canon 100D - ten mi však nesedí do ruky, malý grip na úchop. Tak jsem se rozhodl na Nikon 3300 a nebo podobný velikostí Canon 700D - jenže je těžší a parametrově zastaralejší. Takže nyní mám dilema zda Nikon 3300 vs Nikon 3400 či snad 5300 - otočný display.

Po přečtení 4 recenzí dnes jsem spíš víc nakloněn Nikonu 3400, který by měl mít rychlejší ostření než předchozí model, lepší - rychlejší práce přes display, kdybych třeba nefotil pokaždé přes hledáček. Chtěl bych fotit rodinu, syna a tak na zahradě v domě. Foták bych chtěl co nejmenší -takže koupit se setovým objektivem 18-55 nejnovější model a k tomu časem jedno pevné sklo 35 či 50 - 1,8.

Obří objektiv se zoomem 18-105 nemám v plánu, když už něco takovéto tak by mě lákal časem třeba novější 18-140.

Který byste vybral 3300 nebo 3400 a proč ????
Michal Kupsa
Já bych si vybral spíše D3400 s nejnovějším objektivem AF-P. Cenový rozdíl není zase tak velký a podle mě se vyplatí.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Vlasta
Zdravím Michale, prosím o radu (jako většina přede mnou :-) Úplný začátečník nejsem, ale hodně jsem fotila klasickou zrcadlovkou (nikoliv digitální) a fotokomora byla můj druhý domov. Moje první digi zrcadlovka je už dlouho Olympus E450. Potřebuji se posunout dál, D3400 jsem se rozhodla "přeskočit" :-).

V hledáčku mám tyto sety:
Canon EOS 760D + 18-55 IS STM + 55-250 IS STM
Nikon D5500 + 18-55 AF-P VR + 55-200 mm VR II
Nikon D5500 černý + 18-55mm AF-P VR + 70-300mm AF-P VR + (Nikon Starter Kit)
Posledně jmenovaný je favorit ( i když je nejdražší. Fotím hlavně přírodu, zvířata. Moc díky za Tvůj názor!
Michal Kupsa
Ahoj Vlasto, osobně bych doporučil Tvého favorita, tedy ten posledně jmenovaný set a to hlavně kvůli objektivům AF-P, které jsou oba velmi povedené. Zdravím a přeji dobré světlo.
Michal
Děkuji moc za informace
Snad mě nebude chybět funkce HDR. Čištění oželím ale nižší výkon blesku je nepříjemný, za ty výsledky na DXO to skousnu.
Děkuji za bezvadné recenze 
Michal Kupsa
Nižší výkon blesku se dá celkem snadno napravit zvýšením ISO, zdravím a přeji dobré světlo.
Michal
Dobrý den
Delší dobu fotím už stařičkým Nikonem D60 v kombinaci 18-55 a pevné 35 F1.8 a je nejvyšší čas konečně přejít na novější tělo ale stále se rozhoduji co vlastně vzít v rámci možností. Focení je opravdu vedlejší koníček, první je lítání a druhý sice focení ale noční oblohy kde je ideální Canon pro co nejmenší zásahy do RAWu , takže na to mám svůj upravený Canon 600D bez IR filtru a chlazený…
Na denní fotky se mě stále líbí více Nikon,
takže rád bych šel opět touto cestou. Moje focení je zaměřené na přírodu a rodinku a uvažuji i přes negativa nad D3400 v setu 18-55, 70-300 pro své výsledky na DXO dále nad D3300 buď set 18-55, 55-200 nebo starou dobrou 18-105 kde člověk má alespoň neočesanou verzi za rozumnou cenu a nad jeho vyšší bráškou D5300 v kombinaci 18-105.
D5500 s požadovaného obchodu není dostupný (nechci rozepisovat) a D5600 je zbytečně drahá.
Rád bych si nechal poradit, co by bylo lepší směr ze tří druhů zmiňovaných těl a čemu dáte přednost.
Díky moc
Michal Kupsa
Dobrý den, já osobně bych asi dal přednost první variantě, tedy D3400 s 18-55 a 70-300 v nejnovější verzi AF-P. Ty nové objektivy jsou opravdu dobré, stejně jako foťák a jako celek je to příjemně malé a lehké.
Jirka
Dobrý den pane Kupso,
prosím o sdělení, zda je Nikon 3400 vybaven AAfiltrem.
Děkuji za odpověď.
Michal Kupsa
Dobrý den, pokud vím, tak ne - není.
Marcel
Dobrý deň Michal.
Chcem fotiť na Facebook dezerty.
Premýšľam nad Nikon D3400 obejktiv 50mm 1,4g alebo 1,8g.Potom Nikon D5600 tie samé objektívy.
Objektív chcem ,len jeden meniť asi nebudem.
Áno d5600 je lepšia, ale o dosť drahšia, ktorú alternatívnu ,by ste my odporúčali?
Fotiť budem vždy vo výrobní,kde je málo vonkajšieho svetlá,alebo skôr žiaden.
Ďakujem
:-)
Michal Kupsa
Já osobně bych raději volil dražší Nikon D5600 (recenzi již chystám) a levnější objektiv 50/1,8 případně 35/1,8 DX. Rozdíl ve stělenosti objektivů f/1,4 a f/1,8 v tomto případně neodpovídá vynaložené ceně.
Ivo a Misa
Dekujeme za odpoved a pokud se nekdy ukazete na Islandu tak se zastavte na kafe :)bydlime v Akureyri. S pozdravem Ivo a Misa.
Michal Kupsa
Riskujete, že vám jednoho dne fakt zabuším na dveře s oblíbenými slovy:
Od samé žízně mám takový hlad, že ani nevím, kde budu spát.
:-D :-D :-D
Ivo a Misa
Dobry den, mame na Vas dotaz ohledne digitalni zrcadlovky jsme zacatecnici. Muzete nam poradit i ohledne objektivu na foceni krajiny, portretu i polarni zare (zijeme na Islandu).Byl nam doporucen Nicon D3400+18-105VR a objektiv Samyang MF 8mm f/3,5 SSII pro Nicon AE. Dekujeme.
Michal Kupsa
Nikon D3400 + objektiv 18-105mm je dobrá volba do základu a bude stačit i na polární záře. S nákupem dalšího objektivu bych ještě počkal - pokud opravdu začínáte, tak si napřed zkuste trošku zafotit s tím základem a s nákupem dalšího zatím počkejte, až si ujasníte, jak vám to vyhovuje a co budete dále potřebovat.
Zdravím na Island, tam se mi opravdu moc líbilo. :-)
Veronika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli doporučujete Nikon D3400 začínajícímu fotografovi. Děkuji
Michal Kupsa
Dobrý den, ano, Nikon D3400 je přímo určen začínajícím fotografům - jako první zrcadlovka přímo ideální. :-)
Roman
Michale, poprosím Vás ešte o jednu radu:
ak by som s foťákom D 5500 chcel fotiť hlavne jedlo na tanieri,na panvici, je pravda že sú na to ideálne objektívy s pevným ohniskom ? Ak áno, ktorý by ste doporučil ?
Michal Kupsa
Na to je taky v pohodě dostatečný již zmíněný objektiv 18-105mm VR. :-)
Roman
Michal a myslíte si, že je zlé, keˇd D 5500 nemá stabilizáciu obrazu ? Vzhľadom na to, že budú fotené hlavne jedlá.
Michal Kupsa
Nikon D5500 stabilizaci nemá, ale zato ji má ten objektiv 18-105mm VR, takže v klidu. :-)
Roman
ˇDakujem Michal !
Michal Kupsa
Rádo se stalo. :-)
Roman
Pardon, zabudol som poznamenať, že žena je tiež amatér :)
Michal Kupsa
To já taky. ;-)
Roman
Zdravím Vás Michal, ako väčšina ľudí tu aj ja by som bol vˇdačný za Vašu radu: som amatér a napriek tomu že už veľmi dlho čítam recenzie, stále veľa nechápem.
Chcem kúpiť žene fotoaparát, uvažujem nad Nikon
D 5500 s objektívom 18-105 VR. ˇZena sa zaoberá fotením hlavne jedla do kníh. Myslíte si, že tento fotoaparát s týmto objektívom postačuje ? Alebo je to poddimenzované ?
Michal Kupsa
Skvělá volba, doporučuji - dobrá kombinace těla + objektivu a nejen na tohle bude tato sestava v pohodě dostatečná.
Zdravím a přeji dobré světlo.
David
Zdravím Michale a díky za recenzi. Mě ale od případné koupě odradila absence čištění snímače. Vím, není všemocná ale tuhle změnu moc nechápu. Možná i zde pramení úspora energie? D.
Michal Kupsa
Pravda, na to jsem zapomněl, čištění čipu opravdu chybí a asi také bude mít vliv na životnost baterie. Díky za doplnění.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace