Domů » Články » Recenze » Nikon D3500 - uživatelská recenze

Nikon D3500 - uživatelská recenze

Nikon nás letos doslova zaplavil přívalem novinek, ve kterém tak trošku zapadla nová digitální zrcadlovka z nejnižší, tedy trojkové řady, konkrétně Nikon D3500. Přestože se jedná o nejlevnější modelovou řadu, tak rozhodně nejde o nezajímavý kousek, spíše bych řekl, že je to mu naopak. Nástupce předchozího modelu Nikon D3400 se dočkal hned několika pozitivních změn, v mnoha ohledech je zajímavější a přínosnější než jiné výrazně dražší fotoaparáty, a to nejen pro začátečníky, ale i pro náročnější a pokročilejší uživatele. To se týká zejména cestovatelů a obecně všech, kteří vyžadují skutečnou kvalitu, ale přitom hledí i na velikost, hmotnost a samozřejmě také i na cenu, protože v těchto ohledech má Nikon D3500 opravdu co nabídnout.

Nikon D3500Nikon D3500 - nová digitální zrcadlovka vyniká ergonomií, sníženou hmotností, dlouhou výdrží a špičkovou kvalitou fotografií.

Mechanické provedení a ovládání

Po stránce mechanického provedení, designu a ovládání je toho u nového fotoaparátu až překvapivě hodně nového, rozdíly už nejsou tak kosmetické, jako tomu bylo dřív a je to již na první pohled patrné. Novinka je oproti svému předchůdci opět o něco menší a lehčí, rozdíl sice není nijak dramatický, ale za zmínku přeci jen stojí – je tenčí o 6 milimetrů a také je o 30 gramů lehčí. Přitom to nijak neubralo na ergonomii ani robustnosti, spíše je tomu naopak. Nikon znovu zapracoval na úchopové části a nový fotoaparát se opravdu skvěle drží a to i větší rukou. Z hlediska ergonomie podle mě nemá Nikon D3500 v dané třídě zrcadlovek konkurenci, o bezzrcadlovkách ani nemluvě. Prostě padne do ruky jako ulitý a držení i ovládání je bezpečné a jisté.

Pokud jde o ovládací prvky samotné, pak je vše úplně jinak. Nikon se zjevně rozhodl znovu sjednotit ovládání všech svých fotoaparátů napříč jejich zařazeními a cenovými relacemi. Rozmístění ovládacích prvků je totiž u této novinky v podstatě shodné se základním rozmístěním, jaké najdeme na nových bezzrcadlovkách Nikon Z6 a Nikon Z7. To lze opět kvitovat s povděkem, protože to velmi usnadňuje přechod mezi jednotlivými typy fotoaparátů v rámci značky. To samé pak platí pro ovládací menu, jehož logika je stejná u všech fotoaparátů Nikon už roky. Logicky se tedy dá očekávat, že toto rozmístění ovladačů bude Nikon dále nasazovat u všech svých fotoaparátů, zrcadlovek i bezzrcadlovek. Nejzásadnější je asi přesun tlačítek na zadní stěně z levé do pravé dolní části, což posouvá LCD monitor více doleva a vpravo tak dává větší prostor jistému držení.

Firemní produktové fotografie nové digitální zrcadlovky Nikon D3500 s objektivem AF-P 15-55mm VR:

Nikon D3500 + AF-P 18-55mm VR Nikon D3500 + AF-P 18-55mm VR Nikon D3500 + AF-P 18-55mm VR - levá strana Nikon D3500 + AF-P 18-55mm VR - pravá strana

Nikon D3500 + AF-P 18-55mm VR - horní strana Nikon D3500 - hledáček Nikon D3500 - zadní stěna Nikon D3500 - kovový bajonet

Ale zase abych nepřechválil, tak je velkou škodou, že zmizelo funkční tlačítko, které předchozí model měl a kterému bylo možné uživatelsky přiřadit nějakou oblíbenou funkci. Vývojáři se evidentně snažili ušetřit doslova každou desetinu milimetru, ale přesto si myslím, že při troše snahy by se ještě někam vešlo a nejednomu uživateli asi bude chybět. Diskutovat by se ale dalo třeba i o LCD monitoru na zadní stěně, který je sice dostatečně velký i kvalitní, ale když už není vyklápěcí, tak by mohl být aspoň dotykový. Na druhou stranu se zase dá pochopit, že si výrobce prostě musí nechat nějaké vychytávky do vyšších a dražších modelů, jako třeba pro Nikon D5600 a jeho očekávaného nástupce. Každopádně, i přes tyto drobné výhrady, musím celkovou ergonomii a ovládání hodnotit jako vynikající, stejně jako mechanické provedení – fotoaparát je sice plastový, ale bajonet je kovový, a i použité plasty jsou dostatečně robustní a celý fotoaparát rozhodně nepůsobí laciným dojmem.

Funkce a obrazová kvalita v praxi

V oblasti funkcí a také jejich ovládání a nastavení zůstává hlavní výhodou této celé modelové řady, že nabídka je natolik široká, že si na své přijde doslova každý. Na hlavním otočném voliči najdeme vše potřebné od plné automatiky, přes více či méně poloautomatické režimy, až po režim plně manuální. Úplní začátečníci, nebo ti, kterým se prostě nechce nic řešit, se tak mohou svěřit plné automatice kde není třeba nastavovat nic, ale v okamžiku, kdy trochu pokročí, tak mohou využít přímo skvělého průvodce, který jednotlivé funkce a nastavení vysvětluje (samozřejmě v češtině), a to i pomocí názorné grafiky. Pokud tedy neradi čtete manuály, tak se můžete mnohé naučit i nenásilnou formou pouhým průzkumem přímo ve fotoaparátu. Pokud naopak patříte k již zkušenějším, kterým netřeba něco vysvětlovat a Nikon D3500 si pořídíte hlavně kvůli malým rozměrům a nízké hmotnosti, pak můžete použít náročnější funkce, jako oblíbený režim P, případně obvyklou předvolbu clony nebo času, eventuálně plně manuální režim v klasické podobě, na jakou jste zvyklí z pokročilejších, tedy vyšších modelových řad.

Nikon D3500 - firemní produktové video vystihující hlavní vlastnosti nové digitální zrcadlovky.

Základem této digitální zrcadlovky je snímací čip CMOS s rozlišením 24 Mpix, poměrem stran 3:2 a největším rozměrem fotografií 6000x4000 pixelů. Je samozřejmě otázkou, zda se jedná o stejný čip, jaká známe i z jiných modelů, nebo zda jde o čip zcela nový. Přesný údaj o typu čipu se stejně asi nikdy nedozvíme a podle mě to ani není úplně podstatné, protože velký vliv na kvalitu fotografií má také obrazový procesor (v tomto případě Nikon Expeed 4) a především celkové nastavení a vyladění firmwaru každého fotoaparátu. Subjektivně mi pak přijde, že se výsledná kvalita fotografií posunula zase o fous výš a skoro bych si vsadil, že na oblíbeném zahraničním serveru Dxomark.com, který se dlouhodobě věnuje velmi podrobnému a detailnímu laboratornímu testování se Nikon D3500 dostane do TOP 5 nejlepších fotoaparátů napříč všemi značkami v dané kategorii, tedy těch s čipem formátu APS-C (který Nikon označuje jako DX). Představu si pak můžete udělat sami podle mých zkušebních fotografií (bez úprav, jen zmenšení), či jejich 100% výřezů a případně si můžete na konci článku stáhnout celé fotografie zcela bez úprav v plném rozlišení tak, jak byly fotoaparátem uloženy na paměťovou kartu. Pro jistotu ještě dodám, že ukázkové fotografie byly pořízeny s vypnutou funkcí redukce šumu - při jejím zapnutí jsou výsledky samozřejmě ještě o něco lepší.

Fotografie z praktického fotografování digitální zrcadlovkou Nikon D3500 na jednotlivé citlivosti ISO:

ISO 200 - celkový snímek bez úprav, jen zmenšeno. ISO 400 - celkový snímek bez úprav, jen zmenšeno. ISO 800 - celkový snímek bez úprav, jen zmenšeno. ISO 1600 - celkový snímek bez úprav, jen zmenšeno.

ISO 3200 - celkový snímek bez úprav, jen zmenšeno. ISO 6400 - celkový snímek bez úprav, jen zmenšeno. ISO 12800 - celkový snímek bez úprav, jen zmenšeno. ISO 25600 - celkový snímek bez úprav, jen zmenšeno.

100% výřezy ze snímků pořízených Nikon D3500 při jednotlivých citlivostech ISO na noční fotografii:

ISO 200 - 100% výřez z fotografie bez úprav. ISO 400 - 100% výřez z fotografie bez úprav. ISO 800 - 100% výřez z fotografie bez úprav. ISO 1600 - 100% výřez z fotografie bez úprav.

ISO 3200 - 100% výřez z fotografie bez úprav. ISO 6400 - 100% výřez z fotografie bez úprav. ISO 12800 - 100% výřez z fotografie bez úprav. ISO 25600 - 100% výřez z fotografie bez úprav.

Samotné fotografie je možné ukládat v obvyklých formátech JPG nebo NEF (RAW) na klasickou paměťovou kartu typu SD/SDHC/SDXC. Citlivost lze nastavit v rozmezí ISO 100 až ISO 25.600. Systém automatického zaostřování Nikon MultiCAM1000DX disponuje 11 ostřícími body, umí i 3D sledování objektů a další pokročilé funkce. Ostření je velmi rychlé a přesné, zejména pak s nejnovější generací objektivů s krokovým motorkem, označené jako AF-P (tyto objektivy jsou ideální i pro video). Maximální rychlost sériového snímání je až 5 snímků za vteřinu. Použít můžete jak hledáček, tak samozřejmě i živý náhled a můžete natáčet i video. Nejvyšší kvalita videa je Full-HD s 60 snímky za vteřinu a monofonním zvukem. Rozsah expozičních časů je 1/4000 až 30 vteřin, nebo čas B a synchronizační čas pro blesk je 1/200 vteřiny. Vestavěný blesk je relativně výkonný, maximální směrné číslo je 8 při ISO 100 a hlavně umožňuje spoustu možností praktického využití, včetně těch pokročilejších – automatická aktivace, redukce červených očí, synchronizace s dlouhými časy, doplňkový záblesk, synchronizace na druhou lamelu a podobně. Fotoaparát také disponuje širokou nabídkou nastavení rozměrů, kvality či barevnosti fotografií, různých fotografických efektů a také zpracování fotografií přímo ve fotoaparátu až následně po jejich pořízení.

Jestli mi naopak něco ohledně funkcí či jejich ovládání chybí, tak již jednou zmíněné funkční tlačítko, nebo tlačítko pro přímou volbu citlivosti ISO, nebo ideálně obojí. Fotoaparát samozřejmě disponuje funkcí automatické volby citlivosti ISO, ale pokud si citlivost raději hlídáte sami a měníte ji častěji, tak vám bude asi toto tlačítko chybět, protože jinak můžete ISO měnit pouze prostřednictvím vstupu do menu. Není to sice žádná tragédie, ale občas je to prostě trochu otravné.

Nikon D3500 + AF-P 18-55mm VR - ohnisko 18mm, expoziční čas 1/40s, clona f/5,6 a ISO 3200.Nikon D3500 + AF-P 18-55mm VR - ohnisko 18mm, expoziční čas 1/40s, clona f/5,6 a ISO 3200.

Příslušenství cena a závěr

Pokud jde o příslušenství, tak i zde nastala jedna změna - Nikon D3500 sice používá úplně stejnou baterii Nikon EN-EL14a jako předchozí model Nikon D3400, ale novinka umí výrazně lépe s energií z baterie hospodařit a výrobce uvádí, že množství pořízených fotografií na jedno nabití stouplo z 1200 na 1550 snímků, což je poměrně výrazný nárůst. Toto konkrétní číslo je potřeba brát s rezervou, protože hodně záleží na způsobu použití a třeba i na použitém objektivu, ale z praktického použití mohu potvrdit, že prodloužení výdrže je skutečně znatelné a třeba dnes tak oblíbené bezzrcadlovky si o takové výdrži mohou nechat jen zdát. Na druhou stranu je však škoda, že baterii stále nelze nabíjet přímo ve fotoaparátu přes USB kabel.

K příslušenství samozřejmě patří i bezdrátová konektivita, v tomto případě je jím rozhraní Bluetooth (v provedení 4.1 Low Energy), které má minimální odběr energie z baterie a umožňuje tak i dlouhodobější připojení fotoaparátu k vašemu chytrému telefonu či tabletu. Propojení obstarává firemní aplikace Nikon SnapBridge, která umožňuje fotoaparát dálkově ovládat, stahovat i ukládat pořízené snímky do mobilu, či naopak sdílet z mobilu do fotoaparátu GPS informace o poloze. Dosah signálu je zhruba kolem 10 metrů, za předpokladu minima překážek či rušení. Signál Bluetooth však neumožňuje přenos živého náhledu z fotoaparátu do mobilu, funguje tak spíše pouze jako dálková spoušť. Živý náhled se přenáší pouze u vyšších modelových řad fotoaparátů Nikon, které kromě technologie Bluetooth disponují i vestavěnou Wi-Fi jednotkou.

Firemní produktové fotografie nové digitální zrcadlovky Nikon D3500 a příslušenství:

Nikon D3500 + AF-P 18-55mm VR - vestavěný blesk Nikon D3500 + AF-P 18-55mm VR + externí systémový blesk SB-500 Nikon D3500 - set se dvěma objektivy Nikon D3500 + AF-P 70-300mm VR

Nejdůležitějším příslušenstvím každého fotoaparátu však zůstávají objektivy, kterých má Nikon v nabídce opravdu rekordní množství a další nepřeberné množství jich nabízí také alternativní výrobci. Podle mého názoru jsou však k tomuto fotoaparátu nejlepší nejnovější originální objektivy Nikon typu AF-P, kde navíc rozhodně doporučuji připlatit si za jejich variantu s optickou stabilizací, které jsou označeny písmeny VR. Především pak jde o malé a lehké objektivy, jako je základní AF-P 18-55mm VR, který můžete dále doplnit třeba o teleobjektiv AF-P 70-300mm VR a případně o extrémně širokoúhlý objektiv AF-P 10-20mm VR. V případě, že si k Nikon D3500 pořídíte všechny tři tyto zmíněné objektivy, pak budete mít pokryta všechny ohniska od 10 až po 300mm a to objektivy s rychlým ostřením vhodným i pro video a výkonnou optickou stabilizací, přičemž celá taková sestava, tedy fotoaparát a všechny tři objektivy dohromady bude vážit pouhých 1265 gramů. To je přímo úžasná hodnota a takto lehoučkou sestavu s takovýmto rozsahem ohnisek jen těžko (tedy pokud vůbec) složíte s jiným systémem.

Krom spousty objektivů ale můžete samozřejmě z nabídky Nikonu využít i další příslušenství, jako jsou zejména systémové externí blesky. K tomuto fotoaparátu jsou pro zachování rozumných rozměrů a hmotnosti asi nejvhodnější Nikon SB-300 nebo Nikon SB-500 (s vestavěným LED světlem pro natáčení videa), ale plně kompatibilní jsou samozřejmě i vyšší modely. Naopak na fotoaparátu zmizelo čidlo pro infračervené dálkové ovládání, které je nyní již nahrazeno již zmíněným ovládáním přes mobil. Zapomenout pak nesmím ani na paměťové karty typu SD/SDHC/SDXC, kde rozhodně doporučuji sáhnout raději po kvalitnějších, značkových, nejlépe s doživotní zárukou a vysokou přenosovou rychlostí, zejména pokud rádi natáčíte video.

Hlavní výhody digitální zrcadlovky Nikon D3500:

- přímo špičková kvalita fotografií
- velmi malé rozměry a nízká hmotnost
- perfektní ergonomie
- množství funkcí a nastavení
- dlouhá výdrž baterie
- velká nabídka příslušenství
- kvalitní objektivy
- skvělá cena

Hlavní nevýhody digitální zrcadlovky Nikon D3500:

- LCD není vyklápěcí ani dotykový
- nemá funkční tlačítko (ISO)
- baterii nelze nabíjet přes USB

Nikon D3500 + AF 10,5mm Fisheye - expoziční čas 30s, clona f/2,8 a ISO 3200.Nikon D3500 + AF 10,5mm Fisheye - expoziční čas 30s, clona f/2,8 a ISO 3200.

V posledním letošním přívalu novinek značky Nikon tato nová zrcadlovka tak trochu zapadla, což je podle mě velká škoda. Nový Nikon D3500 sice papírově zapadá do kategorie nejlevnějších digitálních zrcadlovek určených především začátečníkům, ale jak jsem již uvedl výše, tak kvalitou výsledných fotografií může směle konkurovat i mnohem, mnohem dražším modelům. Vzhledem k velmi malým rozměrům i hmotnosti a nabídce stejně malých i lehkých (a přitom kvalitních) objektivů však může tento fotoaparát oslovit i náročnější uživatele, především cestovatele, či prostě všechny, komu se už omrzelo tahat na zádech mnohakilogramový fotobatoh. Přitom je potřeba ještě znovu zdůraznit, že v dané kategorii fotoaparátů s čipem formátu APS-C budete jen velmi těžko hledat něco lepšího a ještě hůře, pokud budete chtít zachovat onu velmi nízkou hmotnost.

Samozřejmě nikdy a nic není dokonalé, a i v tomto případě se dá najít a jmenovat hned několik nedostatků, jako třeba že LCD monitor není vyklápěcí ani dotykový, že chybí funkční tlačítko (zejména pro přímou volbu ISO) a také fakt, že baterii nejde nabíjet ve fotoaparátu přes USB konektor, jako je to běžné u některých konkurenčních fotoaparátů. Na druhou stranu je však celkem pochopitelné, že především první dvě výtky jsou hlavně o tom, že něco si výrobce také musí ponechat do vyšších modelů a náročnější uživatelé tak mohou sáhnout třeba po modelu Nikon D5600 (či případně jeho očekávaném nástupci), při současném zachování velmi malých rozměrů a nízké hmotnosti, což platí dvojnásob při potřebě sestavy s dvěma či třemi objektivy.

Tak to je k nové zrcadlovce asi vše a příště zase z jiného soudku. :-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový Nikon D3500 ?

Celkem hlasovalo 309 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D3500 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG tak, jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu, či zpracováním fotografií v grafickém editoru by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
13201794
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
I
Dobrý den , chtěl bych Vás poprosit o typ na dálkovou spoušť na Nikon D3500.Děkuji. S pozdravem I.H.
Michal Kupsa
Dobrý den, Nikon D3500 jde ovládat z mobilu, což je podle mě nejlepší a nejjednodušší varianta.
Pavel Breiter
Zdravím Michale,mám D3500 a chtěl bych vědět zda mi k němu bude pasovat Tamron SP 150-600mm F/5-6,3 Di VC USD G2.Díky za odpověď.
Michal Kupsa
To opravdu nevím a úplně na 100% na to asi neodpoví nikdo, proto spíš doporučuji zajít do obchodu a vyzkoušet přímo na místě.
Pavlís
Ahojky Kapso, tož už ho mám doma...přinesl mi ho pták narozeninák :-D Ten starý Nikon D7O, co jsem sehnala přes Tebe, šel do důchodu. Tvoje recenze mě velmi potěšila, o to víc se těším na následné focení...neb jsem s přechodem z D70 na tento model přeskočila dost vývojových stupňů :-D Díky za super shrnutí!
Michal Kupsa
Ahoj Pavlís, tak to jsi přeskočila z první generace rovnou na poslední. :-)
Věřím, že budeš spokojená - D3500 je fakt super, hlavně za tu cenu. Držím palec a ať se daří. :-)
Anna Šnýdlová
Dobrý den, mám D3500 již přes rok a až dnes jsem "narazila" na tuto vaši recenzi. Velice s ní souhlasím - jsem fotoaparátem stále nadšená! Měla jsem hlavní požadavek, aby fotoaparát víceméně sám :-) dělal pěkné amatérské fotky (příroda, rodina, pejsek), a to se mi splnilo.
Zajímavé je, že s předchozím fotoaparátem (Olympus E400)jsem se nějak nedokázala "sžít" a s D3500 to absolutně nebyl problém. Pravda je, že funkční tlačítko na ISO bych také uvítala, ale zvykla jsem si... Zdravím a díky za vaše recenze!
Michal Kupsa
Dobrý den, ano, to je jedna z velkých výhod Nikonu - skutečně intuitivní ovládání.
Erik Tengler
Dobrý den,
Jako začínající fotograf, mi tento článek přinesl mnoho užitečných informací týkajících se právě D3500 se kterou také začínám. Mimo odborné literatury a podobných článků ze kterých čerpám.
Michal Kupsa
Děkuji za podporu a zdravím.
Jana Říhová
Děkuji za odpověď.Objektiv Tamron už mám, téměř nový, jsem s ním spokojená. Chtěla jsem si koupit novou zrcadlovku od Nikonu. Zatím fotím na D3100, už má něco za sebou, tak uvažuji o D3500. V technických záležitostech se až tak moc nevyznám, tak abych si nekoupila něco, co mi nepůjde dohromady s tím objektivem.
Michal Kupsa
Fungovat bude a D3500 patří v kvalitě výstupu v kategorii APS-C k nejlepším, i když nestojí mnoho. :-)
Jana Říhová
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda Nikon D3500 je kompatibilní s objektivem Tamron SP AF 70-300mm F4-5.6 Di VC USD pro Nikon? Jana
Michal Kupsa
Dobrý den, ano, je, ale osobně bych volil spíše originál, třeba:
https://www.michalkupsa.cz/blog/af-p-dx-nikkor-70-300mm-vr-uzivatelska-recenze-228.html
Margita Svidranova
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli jde ve fotoaparátu Nikon D3500 nastavit datum a po stažení do pc je na fotkách datum stále napsaný? Chci si koupit fotoaparát, aby nastavený datum byl i na vyvolaných fotkách. Děkuji za odpověď. Margita
Michal Kupsa
Dobrý den, ano, jde to - v návodu viz "Razítko data".
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace