Domů » Články » Recenze » Nikon D500 - uživatelská recenze

Nikon D500 - uživatelská recenze

V kategorii digitálních zrcadlovek Nikon formátu DX, se stal doslova legendou model Nikon D300 z roku 2007, který ve své době patřil k absolutní špičce na trhu v dané kategorii a ještě dnes má v mnoha ohledech před některými svými konkurenty v mnohém navrch – i já jsem s tímto skvělým fotoaparátem objel kus světa a nafotil několik tisíc fotografií. Nicméně doba kráčí nezadržitelně kupředu a tak se už roky mluvilo o tom, že by byl dobrý nějaký ten nástupce. Dlouho se spekulovalo o tom, zda přijde model Nikon D400 (který nakonec nepřišel), pak přišla "sedmičková" série Nikon D7000, D7100 a nejnovější D7200, u které se zase dlouze diskutovalo, zda to je či není nástupce D300. No a nyní to Nikon konečně celé "rozseknul" příchodem nejnovějšího modelu Nikon D500, který se usadil na špičce modelové řady zrcadlovek formátu DX. V následující uživatelské recenzi se na Nikon D500 podíváme podrobněji, včetně ukázek v plném rozlišení.

Nový Nikon D500, který je současným vrcholem digitálních zrcadlovek formátu DX:

Nový Nikon D500Nový Nikon D500 - řez tělem fotoaparátu, aneb ukázka vnitřního složení.

Mechanické provedení a ovládání

Na první pohled je nový Nikon D500 asi nejvíce podobný FX modelu Nikon D750 a to asi nejvíce kvůli provedení vyklápění LCD monitoru na zadní stěně. Při podrobnějším zkoumání se však podobnost pozvolna vytrácí, ale to není až tak podstatné, zajímavější je porovnání velikosti. Nikon D500 je překvapivě větší, než jeho FX stájový kolega a je to tedy opravdu poctivý kus fototechniky, který dobře padne i do pořádně velké ruky. Tvarování úchopového gripu je snad ještě vychytanější a za sebe musím říct, že je to snad vůbec nejlépe se držící fotoaparát, jaký jsem měl kdy v ruce (a že jich už bylo). :-)

Asi ani nemusím zdůrazňovat, že tělo fotoaparátu je opravdu robustní a samozřejmostí je také utěsnění proti stříkající vodě a prachu. Základem je jako obvykle oblíbená hořčíková slitina, která je stále obecně brána jako jakási "známka kvality", i když třeba já osobně se domnívám, že současné špičkové plasty jsou již přeci jen o krok dál. I když abych byl přesnější, tak kovové díly jsou už opravdu jen nosným základem, který je dále doplněn právě díly ze špičkových plastů vyztužených karbonovými vlákny (přední stěna a boky), podobně jako u modelu Nikon D7200. S ostatními modely je pak podobné i rozmístění ovládacích prvků, takže asi žádný Nikonista nebude mít problém s přechodem z jiného modelu digitální zrcadlovky této značky. Dvě opravdu zásadní změny tu ale najdeme – za prvé je to provedení hledáčku jako na nejvyšších modelech, včetně velké očnice (jistě potěší fotografy s brýlemi) a uzávěrky okuláru. Druhou zásadní změnou je absence vestavěného blesku, což se přiznám, že tedy aspoň z mého pohledu rozhodně nepovažuji za dobrou zprávu.

Produktové fotografie designu a celkového provedení digitální zrcadlovky Nikon D500:

Nikon D500 - čelní pohled. Nikon D500 - pohled shora. Nikon D500 - pravá strana fotoaparátu. Nikon D500 - levá strana fotoaparátu.

Nikon D500 - zadní strana fotoaparátu. Nikon D500 - zleva shora, vyklápění LCD monitoru. Nikon D500 - zprava shora, vyklápění LCD monitoru. Nikon D500 - spodní strana fotoaparátu.

Nikon D500 - řez fotoaparátem. Nikon D500 - hořčíkový korpus. Nikon D500 - měchanické složení těla. Nikon D500 - pohled na matnici v hledáčku.

Absence vestavěného blesku ale zase ušetřila nějaké to cenné místo v horní části fotoaparátu, což se projevilo především na hledáčku, který je realizován opravdu poctivým pentagonálním hranolem. Jakmile fotoaparát přiložíte k oku, hned pochopíte, co jsem tím měl na mysli – hledáček je opravdu mimořádně velký, světlý a výrobce udává zvětšení x1,0. To se opravdu hned tak nevidí a zejména fotografové, kteří preferují ruční zaostřování, tak budou jistě nadšeni.

Po stránce mechanického provedení a ergonomie bych tedy řekl, že Nikon vyšel vstříc požadavkům těch fotografů, kteří se dožadovali nějakého nástupce již zmíněné legendy - tedy skutečně velký, nekompromisně odolný a robustní fotoaparát. Toto vše nový Nikon D500 splňuje naprosto s přehledem a kromě absence vestavěného blesku opravdu nevím, co bych vytknul. Prostě taková ta stará dobrá poctivá práce, jejímž výsledkem je opravdu profesionální fotoaparát, který se nemusíte bát s sebou vzít někam do světa na expedici, do přírody, či do jiných náročných podmínek, kde se pak nemusíte bát, že by mu nějak zvlášť uškodila ta trocha špíny, vody, či drsnějšího zacházení v terénu. Díky větším rozměrům se pak také dostatečně dobře i bezpečně drží, prostě opravdový držák v obou významech tohoto slova. :-)

Porovnání velikostiPorovnání velikosti - pro zajímavost přikládám přibližné porovnání rozměrů fotoaparátů Nikon D500, D7200 a D300s.

Vybavení, funkce a obrazová kvalita

Pokud jde o funkce a vybavení, tak musím především začít u systému automatického zaostřování a opět mohu jedině chválit. Použitý modul je totiž úplně stejný, jako u nevyššího modelu v podobě vlajkové lodi Nikon D5. Jenže v případě jeho použití na Nikon D500 je to ještě lepší, protože díky menšímu čipu tak ostřící body naprosto dokonale pokrývají téměř celou plochu záběru. Tak rozsáhlé pokrytí celé plochy tu opravdu ještě nebylo, takže pro fotografy akčnějších scén je to doslova naprostá paráda. Pro pořádek pak ještě dodám, že tento ostřící systém je složen z rekordních 153 ostřících bodů, z čehož je 99 zdvojených – nebo jak se častěji říká křížových. Citlivost systému je od -4EV u středového bodu a -3EV u bodů ostatních, což opět posouvá hranice kvality zaostřování za slabých světelných podmínek. 15 zaostřovacích bodů ve středu obrazu pak pracuje při efektivní světelnosti f/8, což rozšiřuje možnosti použití málo světelných objektivů v kombinaci s telekonvertory.

Firemní produktové video shrnující hlavní vlastnosti a funkce nové zrcadlovky Nikon D500:

Skvělý výkon i rychlost systému automatického zaostřování se při praktickém použití v praxi osvědčil nejen mě, ale i výbornému fotografovi zvířat Jaromíru Kadeřábkovi (viz dále v článku) a za sebe mohu opět jen říct, že lepší jsem ještě v ruce neměl. Takovému výkonu samozřejmě odpovídá i celková rychlost – systém stíhá fotografovat rychlostí 10 snímků za vteřinu a vyrovnávací paměť pobere 200 fotografií ve formátu NEF (RAW). V této souvislosti stojí za zmínku i fakt, že závěrka nového fotoaparátu je testována na 200.000 cyklů. Pro takový fofr je také zapotřebí výkonných paměťových karet a proto v tomto případě Nikon sáhnul k (zatím) méně obvyklému řešení – k použití slotu pro současnou nejvýkonnější paměťovou kartu XQD. Kdo se zde zalekl, že by případně musel kompletně vyměnit i své paměťové karty, tak ještě musím dodat, že fotoaparát má i druhý slot, který podporuje standardní karty typu SD (a samozřejmě i SDHC a SDXC s podporou standardu UHS-II).

Nikon D500 je vybaven zcela novým snímacím senzorem typu CMOS a například oproti nejbližšímu DX modelu Nikon D7200 šel s rozlišením trošku dolů, na "pouhých" 20,9 Mpix. Honba za co nejvyšším rozlišením tak snad už aspoň částečně pominula (aspoň v této třídě), což je jen dobře. Pro pořádek ještě dodám, že snímacímu čipu sekunduje nejnovější obrazový procesor Nikon EXPEED 5. Rozsah použitelných citlivostí ISO je pak "dvoustupňový". Jednak je k dispozici základní rozsah v rozpětí ISO 100 až 51.200 a dále pak rozsah uživatelsky rozšířený až na ISO 50 až na opravdu vysokou hodnotu 1.640.000. Mnohem více nás ale samozřejmě budou zajímat praktické výsledky a reálná využitelnost uvedených hodnot.

Nikon D500 - praktická fotografieNikon D500 - praktická fotografie - fotografováno do JPG, základní nastavení, zcela bez úprav (jen zmenšeno), ISO 6400.

Po sérii nočních testovacích fotografií jsem si tentokrát jako zkušební scénu vybral pro změnu interiér kostela ve Štěchovicích. V záběru jsou jak světlé, tak i tmavé pasáže a podle mě mají o něco lepší vypovídací hodnotu. Prvním poznatkem z praxe je v tomto ohledu fakt, že skutečně prakticky využitelný je v podstatě pouze základní rozsah ISO 100 až 51.200. Uživatelsky povolitelné rozšíření už je pak pouze spíš marketingovým tahem, sloužícím víceméně pouze pro ohromení, co všechno je už dnes možné (to samozřejmě neplatí pro rozšíření směrem dolů na ISO 50, které se může hodit celkem často). Rozšíření směrem nahoru už prostě znamená tak vysoký šum, ztrátu detailů a celkovou degradaci, že takový výstup je už v podstatě nepoužitelný – to je i důvod, proč jsem do praktických ukázek ty nejvyšší hodnoty ani nedával.

V následujících ukázkách si tedy můžete prohlédnout 100% výřezy z testovacích snímků. Celé zkušební fotografie v plném rozlišení si pak můžete stáhnout v přílohách na samém konci článku a to jak v JPG, tak i v NEF (RAW) formátu. Pro výřezy v ukázkách byly použity snímky ve formátu JPG a to zcela bez úprav tak, jak byly ve fotoaparátu uloženy na paměťovou kartu. Pro jistotu dodávám, že fotoaparát byl před fotografováním vyresetován do základního nastavení – jiným nastavením parametrů ve fotoaparátu by bylo možné dosáhnout lepších, ale i horších výsledků.

Ukázkové testovací snímky při jednotlivých citlivostech ISO - 100% výřezy zcela bez úprav:

Nikon D500 - 100% výřez z fotografie na ISO 50 Nikon D500 - 100% výřez z fotografie na ISO 100 Nikon D500 - 100% výřez z fotografie na ISO 200 Nikon D500 - 100% výřez z fotografie na ISO 400

Nikon D500 - 100% výřez z fotografie na ISO 800 Nikon D500 - 100% výřez z fotografie na ISO 1600 Nikon D500 - 100% výřez z fotografie na ISO 3200 Nikon D500 - 100% výřez z fotografie na ISO 6400

Nikon D500 - 100% výřez z fotografie na ISO 12800 Nikon D500 - 100% výřez z fotografie na ISO 25600 Nikon D500 - 100% výřez z fotografie na ISO 51200 Nikon D500 - 100% výřez z fotografie na ISO 102400

Z praktických výsledků je celkem jasně patrné, že kvalita výstupu z čipu formátu DX (APS-C) se nyní opět docela zásadně posunula k vyšší kvalitě fotografií a samozřejmě také k vyšším použitelným hodnotám citlivosti ISO. Kam až se dá zajít, případně na jaký formát fotografie lze použít, to už je otázka velmi individuální a to nejen podle konkrétních specifických potřeb každého fotografa, ale také podle fotografované scény, protože některé motivy prostě "snesou víc". Vaši vlastní hranici si můžete posoudit sami – stáhněte si ukázku v plném rozlišení a zkuste si ji zpracovat. Za mě osobně mohu říct, že minimálně do hodnoty ISO 6400 jsou pro mě výsledné fotografie více či méně v pohodě použitelné bez větších známek ztráty kvality a to jak pro web, tak i pro tisk fotografií větších formátů. No a to je opravdu super, protože čip formátu DX (APS-C) se tak konečně přiblížil ke kvalitě fotografií ze starších FX (Full-frame) digitálních zrcadlovek.

Nicméně abych recenzi trošku oživil a doplnil i o názor někoho jiného, tak jsem požádal kamaráda, skvělého fotografa zvířat a také jednoho z vůbec prvních majitelů fotoaparátu Nikon D500 v České republice – Jaromíra Kadeřábka o krátký rozhovor. Úvodem ještě dodám, že Jarda, ač fotí fakt luxusně, tak vlastní stránky nemá, ale pokud byste kromě níže uvedených ukázek chtěli vidět víc, tak jeho fotografie naleznete na jeho profilu na sociální síti zde:

Jaromír Kadeřábek - profil + fotografie na sociální síti Facebook.

Jaromír KadeřábekJaromír Kadeřábek - kamarád, vynikající fotograf zvířat a jeden z prvních majitelů Nikon D500 v České republice.

Ahoj Jardo, jsi jedním z úplně prvních fotografů v České republice (možná dokonce úplně první), kdo si pořídil nový Nikon D500. To jsi s pořízením fakt neváhal ani chvilku?

Po spatření parametrů Nikon D500 a Nikon D5 představených letos v lednu jsem doslova zpozorněl. Pečlivě si je porovnal a bylo jasné, že jde sice o rozdílné platformy v podobě velikosti čipu, ale zaměřením, rychlostí a vyspělostí technologie jsou si oba modely velmi podobné. Po osahání předprodukčního vzorku jsem svoje rozhodnutí posunul k tomu, že pro mojí práci by mně tento model nemusel nijak svým výkonem omezovat. Vzhledem k zaměření na wildlife fotografii jsem ani na okamžik nepochyboval o tom, že Nikon D500 bude v mé fotovýbavě platit za hlavní pracovní nástroj.

Já osobně ty diskuze o nástupcích a modelových řadách moc nemusím, ale stejně mi to nedá - je pro tebe nový fotoaparát tím vytouženým nástupcem legendy jménem Nikon D300?

Obecně nemám rád škatulkování a je mi zcela fuk, zda je Nikon D500 brán jako nástupce Nikon D300, či nikoliv. Nebo zda je lepší nebo horší než ten který Full-frame. Pro mne je důležitý výsledek a ten je odolné ergonomické tělo, fantastický autofokus a rychlost. Rovněž vynikající obrazová kvalita co se šumu týče se zachováním detailů a perfektní ostrost. Beru to i s ohledem na skutečnost, že jsem fotil jak APS-C předchozí generace a že jsem téměř sedm let fotil výhradně FX modely, včetně vlajkových lodí firmy Nikon.

V čem tedy Ty osobně spatřuješ hlavní přednosti tohoto nového fotoaparátu?

Nechci se neustále opakovat, ale přednosti novinky jsou zcela zřejmé. Doslova fantasticky rychlý autofokus, celkové zpracování, technické inovace, rozložení bodů v hledáčku a kvalita obrazu bez ohledu na technologii. Také neomezená vyrovnávací paměť při sekvenčním focení vyloženě potěší. Konkrétně pro moji práci samozřejmě také crop-faktor hraje podstatnou roli vzhledem k prodloužení ohniskové vzdálenosti.

Přišel jsi naopak na něco, co ti vadí, nebo co se podle tebe příliš nepovedlo?

Co mi vadí? Určitě to není ona zmíněná absence vestavěného blesku, toto řešení má totiž své pro i proti a je to hodně individuální záležitost, mě osobně to nevadí. Více mi vadí zatím nevyjasněná kompatibilita s nejnovějšími kartami Lexar (a to není problém jen Nikon D500). Automatickou regulaci jasu displeje bych si rovněž dovedl představit. Také s ohledem na zařazení a zaměření Nikon D500 mi chybí nějaký vyloženě profesionální reportážní objektiv typu DX.

Kompatibilita s kartami? Měl jsi s tím nějaký konkrétní problém?

Ano, většinou při prohlížení fotek ve foťáku v rychlém sledu, vyskočila mi hláška, že kartu nelze použít, že karta je poškozena. Jednou se mi vyloženě zasekl foťák při focení. Dal jsem si s tím celkem práci, abych tomu přisel na kloub. Nakonec jsem skončil u XQD karty Sony, typu G a Lexar Professional 2933x. Karty SD pak Sandisk Extreme PRO. Tyhle karty jsou rychlé a mám je osobně odzkoušené.

No, snad to časem vyřeší nový FW. Díky za rozhovor Jardo, dobré světlo a ať se ti daří.

-

Zde si můžete prohlédnout několik Jardových fotografií, pořízených novým fotoaparátem:

Sysel obecný - Nikon D500 + AF-S Nikkor 300mm f/4 VR. Ješterka zelená - Nikon D500 + AF-S Nikkor 105mm f/2,8 VR. Šírohlavec ještěrčí - Nikon D500 + AF-S Nikkor 105mm f/2,8 VR. Želva zelenavá - Nikon D500 + AF-S Nikkor 300mm f/4 VR.

Kavka obecná - Nikon D500 + AF-S Nikkor 300mm f/4 VR + TC x1,4. Užovka obojková - Nikon D500 + AF-S Nikkor 300mm f/4 VR. Kavka obecná - Nikon D500 + AF-S 300mm f/4 VR + TC x1,4. Sysel obecný - Nikon D500 + AF-S Nikkor 300mm f/4 VR.

O dalších funkcích a vychytávkách by se dalo psát ještě dlouho, nicméně si ještě dovolím zmínit pár těch zásadnějších. Zejména jde o konektivitu, pro přenos souborů, propojení s chytrými zařízeními a případně o dálkové ovládání pomocí specializovaných aplikací. Fotoaparát je vybaven jak vestavěnou Wi-Fi jednotkou, tak i technologií NFC a jako první zrcadlovka značky Nikon i úspornou technologií Bluetooth Low Energy (BLE) v kombinaci s aplikací Nikon SnapBridge. Výbava tedy skvělá, nicméně některým by se přeci jen mohla hodit i vestavěná jednotka GPS pro záznam informace o poloze, která chybí.

Zapomenout nesmím ani na video, kde stojí za zmínku, že Nikon D500 je první DX zrcadlovkou této značky, která je vybavena možností natáčet 4K/UHD video, tedy video s rozlišením 3840x2160 pixelů a rychlostí až 30 snímků za vteřinu. Tradičnější Full-HD video pak rychlostí až 60 snímků za vteřinu. Automatická regulace citlivosti ISO vám pak umožňuje plynule regulovat citlivost ISO 200 a také dovoluje přednastavit si maximální povolenou hodnotu ISO. Integrován je také systém pro vytváření časosběrného videa a to také i ve kvalitě 4K/UHD.

Nikon D500 + AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VRNikon D500 + AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR - vhodným příslušenstvím může být například tento skvělý teleobjektiv.

Příslušenství, cena a závěr

Zásadní roli při hodnocení hraje také možnost a rozsah volitelného příslušenství. Nejen v tomto případě jsou to především objektivy, protože i dnes pořád ještě platí ono staré dobré pořekadlo o tom, že kvalitní fotografii dělá zejména kvalitní optika, tedy dobrý a správě zvolený objektiv. Většina fotografů asi bude v prvé řadě řešit nějaký ten základní zoom pro běžné použití. Tady asi bude jasnou volbou nový AF-S DX Nikkor 16-80mm f/2,8-4 E ED VR, o kterém jsem nedávno psal. Pro fotografy zvířat pak mohou být zajímavé zejména také nové teleobjektivy AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR a nejednomu "lovci beze zbraní" se jistě může hodit třeba i dlouhý zoom AF-S Nikkor 200–500mm f/5,6 E ED VR. O všech jmenovaných objektivech jsem nedávno psal, odkazy na jednotlivé recenze najdete zde:

AF-S DX Nikkor 16-80mm f/2,8-4 E ED VR - uživatelská recenze

AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR - uživatelská recenze

AF-S Nikkor 200–500mm f/5,6 E ED VR - uživatelská recenze

Před samotným závěrem si ještě dovolím shrnout základní výhody i nevýhody:

Hlavní výhody fotoaparátu Nikon D500:

- vynikající obrazová kvalita fotografií
- naprosto špičkový autofokus
- mimořádně robustní a odolné provedení
- propracovaná ergonomie s pevným a bezpečným držením
- doslova nadupadný funkcemi, výbavou i konektivitou
- vysoká rychlost celého systému

Hlavní nevýhody fotoaparátu Nikon D500:

- někomu může chybět vestavěný blesk
- menší problémy s kompatibilitou nejnovějších paměťových karet
- hodila by se vestavěná GPS jednotka

Velmi důležitým kritériem je samozřejmě také prodejní cena. Ta se aktuálně (07/2016) v solidních českých autorizovaných obchodech (například na Alza.cz) pohybuje někde kolem 57.990,- Kč včetně DPH. To se sice na první pohled může zdát docela dost, ale je potřeba brát v úvahu, že se jedná o skutečně špičkový fotoaparát, který ve své třídě nemá na současném trhu mnoho konkurentů, skoro bych se nebál i říct, že žádného. Nikon D500 je prostě opravdu vynikající fotoaparát a to po všech stránkách – rychlý, výkonný, odolný a se skvělým výstupem. Z tohoto pohledu si dovolím říct, že pro ty, kteří tyto vlastnosti opravdu využijí, je cena více než přijatelná.

Tak toliko ke žhavé novince a těším se zase příště, děkuji za pozornost.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový Nikon D500 ?

Celkem hlasovalo 310 lidí

Aktuální cena fotoaparátu Nikon D500 u ověřeného prodejce Alza.cz - 57.990,- Kč.

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D500 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG a NEF (RAW), tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu NEF (RAW) by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Pokud mě chcete trošku podpořit, sdílejte prosím článek na některé ze sociálních sítí, děkuji!

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
121111422
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jarda
Velmi dobra recenze. Diky.
Michal Kupsa
Díky ! :-)
PGH
Nechapem preco drviva vacsina testov vysoke ISO pri v podstate dobrom dennon osvetleni. To je nezmysel, hlupost, o nicom to nevypoveda. Za dobreho svetla nikto nepotrebuje vyhanat ISO na 6400. Vysoke ISO ma zaujima vecer, alebo za sera, alebo v tmavsom interieri. Uroven sumu sa ukaze prave v tmavsich castiach.

To ako keby som testoval kompakt alebo mobil za krasneho slnecneho dna a vyhlasil aha ved zrkadlovka nema zmysel, kompakt mi urobi rovnako peknu fotku.
Michal Kupsa
V tomto článku jsou ale na ukázku použity fotografie nejtmavší části interiéru kostela, což má do dobrého denního osvětlení opravdu hodně daleko. Právě tmavé interiéry jsou jednou z typických ukázek situace, kdy je potřeba vysoká citlivost ISO.

Jinak víceméně souhlas, problém je ale v tom, že není noční scéna jako nační scéna. I nepatrný rozdíl násvitu můžu výsledek zcela zásadně ovlivnit a právě proto většina novinářů používá spíše scény, které se blíží nějakému středu.

Ale to by bylo na dlouho diskuzi, zdravím a přeji dobré světlo.
Jiří
Zdravím, vlastním ještě Nikon D7000. Do jaké míry budu moci použít objektivy 35, 16-85, 70-300? Nebude problém?
A srovnání D750(FF) a D500 vychází v čí prospěch?
Michal Kupsa
Objektivy lze použít bez omezení, pokud jde o srovnání, tak D750 má kvalitnější výstup, D500 je zase velmi výrazně celkově rychlejší. Takže jak na co a jak pro koho. Zdravím a přeji dobré světlo.
Aleš
Dobrý den!
Dát takové peníze za něco "nepotřebného", to snad normální našinec nemůže myslet vážně, ale na druhou stranu, řada D7xxx taky není levná a ve srovnání, co lidé dají za mobily, to už mlčím.

Nicméně dole v komentářích píšete o doufání, že něco z D500 se může objevit v nástupci D7200, v což já sice taky doufám, přesto si myslím, že Nikon se opět "pochlapí" a nástupce D7300 domrší, důvod je prostý, nesmí D500 konkurovat ani pohledem, natož pajšlem. Jenom aby to nebyla malá paměť nebo chybějící vestavěný blesk nebo domršení onoho autofokusu! Bojím, bojím!!

Dobré světlo a pěkný den.
Michal Kupsa
Já se tedy nebojím vůbec, už D7200 je super stroj a nová verze, která dřív nebo později přijde, tak těžko bude horší. :-)
Pokud jde o D500, tak to holt není foťák pro každého, ale své zájemce si jistě najde - jen v mém okruhu přátel si našel již několik.
Jerry C.
Mám D500 zhruba týždeň a nadšenie zatiaľ neopadá :-)
Najprv som si myslel,že mi bude chýbať blesk...ale neviem, načo by som ho použil :-)
Aj pri minime svetla skvelé fotky.
Snáď len také drobnosti z D7100 ako virtuálny horizont aj v hľadáčiku,či diaľkové cez IR mi trocha chýbajú ...
Doteraz som si myslel,že musím meniť telo každé dva roky, ale teraz to hádam vydrží aspoň 5 rokov.
Michal Kupsa
Souhlas, je to jako s počítači - doba, kdy dva roky starý PC byl skoro na vyhození jsou už pryč. :-)
Peter
Mam D500 od vcera, doteraz skoro 2 roky D7200. V clanku uz bolo povedane vsetko podstatne, snad len pocit,ktory ma zaskocil viac ako som si myslel: Kym som si doteraz myslel, ze AF u D7200 je TOP v segmente APSC, tak AF modul D500 ma z toho vyliecil - je to priepastny rozdiel a tym aj cena D500 nie je az tak prehnana :-)
Michal Kupsa
S tím mohu jen souhlasit, AF v D500 je opravdu luxusní! :-)
Václav Čeliš
Mám dilema:
vlastním d750, ale když vyšla d500, tak stále přemýšlím zda nevyměnit. Mám ještě objektivy 70-200 a 200-500 a fotím převážně venkovní sport, zvěř, klasické momentky dětí atd. Po skoro 2 letech co jsem přešel z formátu dx na fx mi je stále tak nějak bližší dx díky crop faktoru 1,5 a také zaplněním skoro celého hledáčku ostřícími body. Nemluvě o rychlosti fokusu a nadupanosti funkcemi. Co myslíte, polepšil bych si, nebo raději zůstat. Prosím o radu a mírné srovnání, pošťouchnutí. Předem moc děkuji.
Michal Kupsa
Tak to jsme na tom podobně, já mám taky blíž k formátu DX a zůstávám u modelu D7200, který mým potřebám vyhovuje asi nejlépe. :-)
MartinP
Stálo by za to upozornit, že výdrž baterií v modelu D500 je výrazně nižší než stejných akumulátorů v D800, D7100,.. Natáčení videa ve 4K je už vyloženě činnost, při které potřebujete, aby Vám v kapse cinkaly další 3 náhradní.. S ostatními těly si klidně vyjdu na několikahodinové focení s 50% baterií, ale s D500 nesmím zapomenout vzít min. jednu náhradní, i když je ta ve foťáku čerstvě nabitá. Výkonný procesor je asi dost žrout energie.
Michal Kupsa
Sám procesor ani tak ne, spíš až v zátěži při tom 4K videu.
Petr
Poslední dobou Nikon snad neprodá nový model, aniž by tam nebyl nějaký problém. Za ty prachy by si to už konečně mohli ohlídat, začíná to být už trapné. A k té ceně: to je úplně mimo mísu. Za ty prachy koupím FF s lepším výstupem. V Nikonu se už asi zbláznili..
Michal Kupsa
Jasně, ale on třeba ne každý hledá jen výstup - právě proto je tu DX a zatím nevypadá, že by končil.
Pavel
JO ZA 31.000,- BYCH HO BRAL U ALZY TAKY ;-D
Michal Kupsa
Pardon, překlep, chybička se vloudila, opraveno. Díky za upozornění. :-)
Mirek Bednařík
Velice hezky napsáno, super. Jen bych tu doplnil něco málo ke zmíněným kartám. Mám také D500, pochopitelně tomu nešlo odolat, ale mi se při focení sekla i Lexar Professional 2933x a to jsem si říkal že karta za 4500Kč už by nemusela být na tom tak špatně, ono to asi kartou nebude, chce to vyčkat na nový FW a bude vše v pořádku, snad, doufám ..... D500 spokojenost maximální.
Michal Kupsa
S těma kartama je to těžký a špatně se to posuzuje, když do toho člověk nevidí. :-) Skoro každá karta se občas sekne, ale uvidíme, zda bude takových případů víc, nebo co udělá nový FW. Každopádně díky za postřeh i za podporu.
Otakar Stejskal
Hezká recenze i super rozhovor. Vlastním D100, D300 a necelý měsíc D500. Celkem mě zaskočila situace kdy se mi v sobotu 28.05. D500 při focení úplně sekla a pomohlo až vytažení baterie. V článku je zmínka o podobném problému s kartami. Možná to tedy bude první nevychytaná moucha. :-)
Co se týče předchozích fotoaparátů ta D100 byl absolutně spolehlivý stroj, bez jediného problému. D300 už měl klasické problémy Nikonu s polepy z gumy - 2x měněno a po cca 100.000 fotek začal problém s mechanikou zrcátka, občas se nevrátí a tělo se zablokuje. Tak snad i tato věc bude u D500 přepracovaná. Jinak s D500 spokojenost. ;-)
Michal Kupsa
To seknutí bych možná připsal i té kartě - kdysi jsem měl něco podobnýho občas s D7100, po výměně karty už dlouho bez problémů. Poslední dobou mi připadá, že je sice super, že cena karet klesá, ale že s tím bohužel klesá i kvalita .... :-(
Marcel
Super clanek, ale jsem zacinajici amatersky fotogram a shanim nejaky zakladni model na nauceni a zkouseni. myslite si, ze je vhodne zacit treba touto zrcadlovkou http://www.digital24.cz/digitalni-fotoaparaty/digitalni-fotoaparaty/zrcadlovky/nikon-d5200-telo.html ? Fotim hlavne makro v prirode a jak rikam - jsem amater, delam to se zajmem a nemuzu do toho aktualne investovat moc penez. Muj strop je 15000. Diky moc za radu. MArcel
Michal Kupsa
Proč ne, Nikon D5200 je slušnej foťák. Zdravím a přeji dobré světlo.
Jiří Komůrka
Tak jsi mne hodně navnadil, článek jsem dočetl pozorně až do konce. Bohužel :-)
Ta cena je pro mne za hranou, kam jsem ochoten u své amatérské tvorby zajít. Škoda, už jsem se viděl s novým fotoaparátem :-)))
Díky za další skvělej článek.
Michal Kupsa
Pro mě osobně už je to taky za hranou - hlavně velikostí a váhou na cesty a vandry, nicméně počkám si, až se technologie z D500 dostanou i do levnějších - a menších & lehčích modelů. Třeba nástupce D7200. :-)
Standa
Skvělá mašinka to určitě ,měl jsem jí v ruce na chvíli,zajímalo mě hlavně to zpracování šumu-oproti D7200 o dost lepší, srovnatelný s D750...,skvělá novinka od nikonu je automatický microtuning AF... ,nicméně mnoho lidí odradí(zatím) ta cena,bohužel i mě,zatím si musím počkat..., navíc k D500 už nelze použít neoriginální příslušo jako náhr.baterie nebo bat.grip.
Michal Kupsa
No, je to holt už prostě fakt profi stroj, takže těžko čekat, že to bude stát míň. Na druhou stranu poměr ceny a výkonu je super, i když asi ne pro každého. Pro uživatele nižších řad je však podstatné to, že technologie použité v D500 se jistě více či méně objeví i v řadách nižších - zejména pak u nástupce D7200, kterou používám i já. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace