Korálovec ježatý (Hericium erinaceus)

Korálovec ježatý (Hericium erinaceus)

Popis: Korálovec ježatý má mnoho jmen, říká se mu také hericium nebo jamabušitake. Zajímavá jsou i přeložená jména z asijské medicíny, jako třeba opičí hlava nebo brada starce. Posiluje imunitní systém, působí blahodárně při únavě a stresu, pomáhá při léčbě rakoviny žaludku, jícnu a tlustého střeva, dvanáctníkového vředu, zánětu žaludeční stěny a žaludečním kataru.

V České republice je ve volné přírodě tato houba velmi vzácná, je zařazena na Červený seznam ohrožených druhů hub a je přísně chráněná, její sběr je zakázán.

Použitá fototechnika: Nikon D7000 / AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3,5-5,6 G ED VR

Klíčová slova: houby, koralovec, priroda, les, dub, oslavka

Zobrazeno: 6280 ×


Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2112152220
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Václav Burle
Omyl. Korálovec ježatý není chráněnou houbou. Takže se dá bez ztráty hvězdičky trhat. A proč není chráněný když je vzácný? Odpověď je velice jednoduchá i když zarážející. Mykologická komise, která houby k ochraně navrhuje na korálovce zapomněla. Není ale všem dnům konec. Zanedlouho bude ježatý mezi houby chráněné patřit.

A rovněž není pravda, že by korálovec ježatý něco vyléčil a už vůbec ne rakovinu!!! Ale to by bylo na jiné hodně dlouhé vyprávění.
Michal Kupsa
Pravda, asi by bylo přesnější říci, že se to o něm říká. :-)
Jinak doufám, že tedy chráněný brzy bude.
Grizzly
Než jsem "dojel" až dolů,chtěl jsem někam napsat,že tady je Korálovec přísně chráněný.A nejen ježatý,ale všechny druhy zde se vyskytující (bukový,jedlový...).Ale je fajn,že se toho někdo ujal.
Michal Kupsa
Hlavně jsou všechny korálovce fakt hezký .... :-)
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace